2024 27 liepos

D. Ubartas: „Tai – ne visos komandos, o dviejų-trijų žaidėjų iniciatyva“

„Neptūno“ moterų krepšinio ekipos treneris Dalius Ubartas per trisdešimt darbo metų šioje sporto šakoje, pirmą kartą susidūrė su tuo, jog sąlygas komandoje diktuoja ne klubo valdžia, treneris, o žaidėjos.

Oficialaus atleidimo vis dar laukiantis 50-metis specialistas neslėpė, kad krepšininkių demaršas, po kurio jis buvo atstumtas nuo komandos, jam buvo nemaloni staigmena.

„Tai įvyko dėl klubo pasyvios pozicijos, – įsitikinęs D. Ubartas. – Žaidėjos pajautė, kad gali šokdinti. Joms pareikalavus, kiek anksčiau iš „Neptūno“ moterų komandos buvo atleisti fizinio rengimo treneris Ričardas Meškys, kineziterapeutė Evelina Šapaitė. Atėjo ir mano eilė. Su tokia situacija, kad vadovautų žaidėjos, neteko susidurti per trisdešimt darbo metų. Teigiama, kad nevadovaučiau komandai, nori didžioji dalis krepšininkių, tačiau esu įsitikinęs, jog tai tik dviejų-trijų žaidėjų iniciatyva.“

Pasak D. Ubarto, iki tol jis su dauguma krepšininkių puikiai bendravo, nebuvo konfliktų, o kai buvo pasakyta, kad eisime profesionaliu keliu, žaidėjos pritarė tam.

„Amerikietė Ionna McKenzie iš pradžių nesuprato, kas įvyko“, – atkreipė dėmesį treneris.  

Kitų krepšinio specialistų teigiamai vertinamas D. Ubartas mano, kad debesį ant savęs užsitraukė būtent dėl siekio merginas padaryti geresnėmis, aukštesnio lygio sportininkėmis.

„Jaunos krepšininkės turi tobulėti, kilti jų meistriškumas. Žinau, kad to nepasieks be dviejų treniruočių per dieną, – tvirtino treneris. – Todėl pradėjau vykdyti rytines, pusantros valandos trunkančias pratybas ir dviejų valandų vakarines.“

Anot D. Ubarto, tai nepatiko kai kurioms krepšininkėms. Jos tiesiai šviesiai leido suprasti, kad nenori rytais judėti, be to pratybose yra per daug taktikos, ir apskritai treniruotės yra sunkios.  

„Treniruotės turi teikti malonumą“, – specialistas sulaukdavęs pamokymų iš dabar jau buvusių auklėtinių.

Maištas komandoje D. Ubartui ir pačiam klubui buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus.

„Prieš rungtynes su „Šiaulių“ komanda, man klubo sporto direktorius net nepaskambino, o parašė SMS žinutę apie situaciją ir kad, kol išsispręs reikalai, turėsiu pabūti šone, – keista bendravimo forma nustebino trenerį. – Panašu, kad krepšininkių demaršas „Neptūno“ vadovybės štabą užklupo irgi netikėtai, nes klubo valdžia dar iki šiol nėra pateikusi oficialaus paaiškinimo arba situacijos sprendimo.“

D. Ubartas, du kartus nuvedęs Klaipėdos „Lemminkainen“ ekipą ir sykį „Fortūną“ į bronzinę Lietuvos moterų čempionato aukštumą, šalies dailiosios lyties krepšinyje mato blogą tendenciją – merginos nenori žaisti, nenori treniruotis. Po keleto metų, kad būtų išsaugotos moterų komandos, reikės kviesti bent po dvi-tris legionieres ir aplink jas „lipdyti“ saviškes. Jau tokiu keliu einama kitose užsienio šalyse, o Lietuvoje šį sezoną žengia „Šiaulių“ ekipa.

D. Ubartui vadovaujant „Neptūno“ moterys žaidė 2020-2021 m. pirmenybėse aštuonerias rungtynes – keturias laimėjo, tiek pat pralaimėjo. Šiandien uostamiesčio penketukas su 5 pergalėmis ir 5 pralaimėjimais užima trečią vietą, tačiau iš šios pozicijos klaipėdietes gali išstumti tiek pat kartų laimėjusios, tačiau dvejomis rungtynėmis mažiau žaidusios šiaulietės.

Susitaikęs su tuo, kad nemato ateities „Neptūne“, D. Ubartas skirs dėmesį savo įsteigtam „Oranžinio kamuolio“ krepšinio klubui, kuriame ugdomi įvairaus amžiaus berniukai ir mergaitės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *