2024 27 liepos

Peržiūrėjus kandidatų lengvaatlečių sąrašus į rinktines, norisi staugti vilku

Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF) sausiui baigiantis oficialiai patvirtino kandidatus į šalies jaunimo (iki 23 m. ir iki 19 m.) bei jaunių (iki 17 m.) rinktines. Sąrašuose – vos vienas kitas uostamiesčio sportininkas. Tai yra tragedija.

Tarp 16 kandidačių nėra nė vienos klaipėdietės merginos iki 23 metų.

Šio amžiaus vyrukų kandidatų sąraše 23 pavardės. Su didele išlyga klaipėdiečiu galime vadinti vienintelį tarp pretendentų esantį pajūrio atstovą – Dominyką Čepį. Jis gimė Klaipėdoje, tačiau vėliau tėvai įsikūrė tarp Klaipėdos ir Palangos – Girkaliuose. D. Čepys vidurinius mokslus krimto kurorte, čia ir pradėjo treniruotis pas Andrių Bajorą. Prieš daugiau nei trejus metus palangiškis treneris, norėdamas, kad auklėtinis labiau tobulėtų, perdavė D. Čepį į klaipėdiečio Valerijaus Murašovo rankas. Šiuo metu D. Čepys, ne taip seniai tapęs Lietuvos birbynių konkurso laureatu, studijuoja Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Tad tai vienintelis klaipėdietis (palangiškis, girkališkis, amerikietis) esantis nacionalinės rinktinės artimiausios pamainos būryje.

Jaunimo iki 19 metų (g. 2002–2003 m.) kandidatų situacija dar tragiškesnė. Tarp 37 vaikinų pretendentų nėra nė vieno klaipėdiečio.

Kaip žinoma, į kandidatų sąrašą yra įrašomi sportininkai, kurie savo rungtyse pasiekia daugmaž gėdos nedarančių rezultatų. Tai net tarp jų nėra klaipėdiečių. Kur mūsų jaunuoliai lengvaatlečiai?

Po tokio Klaipėdos fiasko vaikinų grupėje, dvi merginos klaipėdietės (Gabija Klimukaitė ir Satera Balčaitytė), patekusios tarp 27 kandidačių, turėtų sukelti džiaugsmo audrą. Iki ko nusiritome. Ankstesniais metais rinktinės „plyšdavo“ nuo klaipėdiečių gausos, o dabar saviškius suskaičiuojame vienos rankos pirštais.

Susipažinkime su mūsų jaunosiomis žvaigždėmis. G. Klimukaitė – trumpų nuotolių bėgikė ir bėgimo per barjerus atstovė, ugdoma tėvo ir sūnaus – Donatų Senkų. Vasario 7 d. 18-ąjį gimtadienį šventusiai lengvaatletei šiais metais iškeltas uždavinys Europos merginų čempionate patekti į 16-tuką. Na, pripažinkime, iki medalių – gana toli.

S. Balčaitytė, 18-ąjį gimtadienį švęsianti tik gruodžio mėnesį, specializuojasi šokinėdama į aukštį ir septynkovėje. Alvydo Šilausko auklėtinei prisakyta Baltijos šalių jaunimo čempionate patekti į ketvertuką.

Kiek giedresnis, sąlyginai, dangus jaunių iki 17 metų grupėje. Tarp 43 kandidačių merginų yra tris klaipėdietės. Patys paskaičiuokite, kiek mūsų sportininkės sudaro procentų pretendenčių būryje.

Tikėkimės, kad Gabija Mockutė (100 m per barjerus; treneriai D. ir D. Senkai), Gustė Jonikaitė (400 m per barjerus; treneris Mindaugas Reinikovas) bei Raminta Stankutė (šuolininkė su kartimi; treneris A. Šilauskas) neprapuls kelyje į jaunimo grupę, o vėliau – į nacionalinę.

Vaikinų, patekusių į Lietuvos jaunių kandidatų knygą, yra penki tarp 40. Bent šiokia tokia paguoda.

Du vyrukus iki kandidatų lygio išugdė Algimantas Pleskys. Pirmasis jo auklėtinis – Gabijus Zebinas karjeros siekia šokinėdamas su kartimi, antrasis – Tautvydas Burauskas – mesdamas ietį. Abiems iškeltas tikslas Baltijos šalių jaunių čempionate (BŠČ) tapti prizininkais.

Pagal LLAF iškeltą tikslą, „kiečiausias“ klaipėdiečių penketuke Vilius Benetis. Senkų treniruojamam „Aukuro“ gimnazijos moksleiviui teks pasistengti trišuolio sektoriuje tapti Baltijos šalių jaunių čempionu. Kitu atveju bus iškviestas „ant kilimo“.

Penketuke nėra nė vieno bėgiko. Edvinas Norvaiša (trenerė Lilita Milikauskaitė) – šuolininkas į tolį (BŠČ turi patekti į penketuką), o Ugnius Razutis (treneriai – tėvas ir sūnus Valerijus ir Karolis Murašovai) – rutulio stūmikas (BŠČ turi patekti į ketvertuką).

„Klaipėdos sportas“ bandys paanalizuoti šią situaciją su miesto lengvosios atletikos specialistais arba vadovais, kur „šuo pakastas“, kad taip nusiritome į pakalnę. O gal viskas gerai, gal tokia situacija – normalu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *