2024 25 balandžio

Visi Lietuvos kurčiųjų badmintono čempionų titulai – klaipėdiečiams

Lietuvos kurčiųjų badmintono čempionate, vykusiame Kaune, dominavo Klaipėdos „Šermukšnio“ klubo badmintonininkai, laimėję visus keturis aukso medalius.

Tarp vyrų triumfavo Ignas Reznikas, moterų grupėje neįveikiama buvo Veronika Michailova, vaikinų varžybose geriausias buvo Tadas Rimkus, o tarp merginų jo sesuo – Marija Rimkutė.

Vyrų grupėje kovojo šeši dalyviai. I. Reznikas startavo čempionišku ritmu. Uostamiesčio „Šermukšnio“ klubo narys ketvirtfinalyje sutriuškino kaunietį Luką Gužauską – 21:0, 21:1.

Pusfinalyje I. Reznikas lengvai įveikė komandos draugą, kitą „šermukšnį“ T. Rimkų – 21:3, 21:7.

Iš žaidėjų paskirstymo tinklelio apačios į finalą kilo dar vienas iš Klaipėdos kilęs badmintonininkas – Kazys Dauskurtas. Vilniuje įsikūrusiam ir sostinės „Gesto“ klubo garbę ginančiam sportininkui ketvirtfinalyje nereikėjo rungtyniauti. Pusfinalyje K. Dauskurtas sukryžiavo raketes su Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro (LKNUC) auklėtiniu Vaidu Voroneckiu. Patirtis ir meistriškumas ėmė viršų – 21:10, 21:10.

Finale susirėmė pastarųjų metų nuolatiniai pretendentai į karūnas – klaipėdiečiai I. Reznikas ir K. Dauskurtas.

Mūšis dėl aukso papuoštų ne tik Lietuvos girdinčiųjų, bet ir Europos ar net pasaulio čempionatą. Kone 40 min. vykusios nuožmios kautynės baigėsi I. Rezniko sėkme. Abu setus jis laimėjo „per plauką“ – 26:24, 21:19.

Nemažiau gražus buvo ir mažasis finalas tarp T. Rimkaus ir V. Voroneckio. Prireikė net trijų setų. Pasibaigus kovai pergale džiaugėsi klaipėdiečio varžovas – 21:8, 19:2, 21:19.

Įdomus rezultatas užfiksuotas varžybose dėl 5-osios vietos. 68-erių Česlovas Grilauskas iš Kauno „Tylos“ nesunkiai 21:7, 21:6 pranoko net 42 metais jaunesnį savo klubo narį L. Gužauską.

Moterų su raketėmis susirinko aštuonios. Net penkios iš jų – klaipėdietės.

Viltis pateisino čempionato favoritė, pirma pagal skirstymą – V. Michailova. Uostamiesčio badmintonininkė ketvirtfinalyje nesulaukė klubo draugės Gretos Šlevinskytės pasipriešinimo – 21:0, 21:1.

Užtat pusfinalio metu, kai V. Michailova susirėmė su kita „Šermukšnio“ žaidėja Emilija Unte, dundėjo žemė. Finalo vertame mače pergalę po negailestingos kovos išplėšė V. Michailova – 23:21, 21:19.

Pagal panašų scenarijų aukso viršūnės link žingsniavo ir Aurelija Ramaneckaitė. „Gesto“ klubo badmintonininkė, kad patektų į finalą, taip pat turėjo atiduoti visas jėgas. Uoliai kovojusią klaipėdietę M. Rimkutę vilnietei pavyko įveikti tik po sunkios kovos 21:17, 21:19.

Kam atiteks auksas, turėjo atsakyti V. Michailovos ir A. Ramaneckaitės akistata. Geriau žaidusi V. Michailova apgynė čempionės vardą – 21:19, 21:12.

Mažajame finale dėl bronzos medalio raketėmis mosavo dvi „šermukšnėlės“ – M. Rimkutė ir E. Unte. Triumfavo labiau patyrusi E. Unte 21:13  21:10.

Klaipėdietė Inesa Michailova, pralaimėjusi varžybas dėl 5-osios vietos, liko šešta.

Susitikime „kas nebus paskutinė“ pajūrio atstovė G. Šlevinskytė įveikė Laurą Lankutę iš „Tylos“ – 9:21, 21:17, 21:13.

Vaikinų (g. 2002 m. ir vėliau) į čempionatą susirinko net 18.

Iki finalo nukeliavo favoritai –  LKNUC auklėtinis V. Voroneckis ir „Šermukšnio“ atstovas T. Rimkus.

Pusvalandį trukusiame lemiamame mūšyje triumfavo klaipėdietis – 17:21, 21:18, 21:17.

Tokio pat amžiaus merginų į pirmenybes susirinko gerokai mažiau nei vaikinų – šešios.

Pusfinalyje nebuvo kvapą gniaužiančių rungtynių. A. Ramaneckaitė iš „Gesto“ komandos 21:1, 21:6 pranoko „Šermukšnio“ atstovę Inesą Michailovą, o kita klaipėdietė M. Rimkutė 21:3, 21:2 nugalėjo Mantę Songinaitę iš LKNUC.

Pusfinalio laimėtojos – A. Ramaneckaitė ir M. Rimkutė susirėmė lemiamoje akistatoje. Šįkart sulaukta itin atkaklios dvikovos, kurioje sėkmė šypsojosi M. Rimkutei – 18:21, 21:16, 21:18.

Varžybose dėl bronzos medalio taip pat prireikė trijų setų. M. Songinaitė sugebėjo palaužti I. Michailovą 21:10, 18:21, 21:13.

„Šermukšnio“ kurčiųjų klubo vadovas Arnestas Karpauskas tik galėjo pasvajoti – iškovoti keturi aukso ir vienas bronzos medalis.

Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto (Pauliaus Sapnovo) nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *