2024 27 liepos

Klaipėdos „Okinavos“ kovotojai – nugalėtojai nuotolinėse varžybose

Lietuvos kiokušin karatė federacija kartu su Europos karatė organizacija surengė pirmąjį Senojo žemyno čempionatą ir antrąjį atvirą Europos klubų taurės turnyrą.

Didžiulio populiarumo sulaukusiose kata (technikos demonstravimo) varžybose sportininkai rungtyniavo būdamas kiekvienas savo šalyje.

Meistriškumą pademonstruoti nuotoliniu būdu panoro net 485 sportininkus iš 21 šalies, 71 klubo.

Europos čempionate jėgas išbandė 14 šalių rinktinės (Andoros, Belgijos, Danijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Rumunijos, Slovakijos, Švedijos, Prancūzijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos). Kiekvienai šaliai galėjo atstovauti po du vyrus ir moteris.

Moterų grupėje geriausiai sekėsi ukrainietėms, užėmusioms abi pirmąsias vienas, ir lietuvėms, pasidalijusioms trečiąją poziciją. Pirmąją nuotolinio Europos čempionato nugalėtoja tapo Jarina Korol, antrąją vietą užėmė Natalija Mutina. Trečią vietą užėmė klaipėdietė Diana Mačiūtė ir marijampolietė Raminta Makackaitė.

„Okinavos“ klubo prezidentė aštuntfinalyje įveikė belgę Shanty Jacobs, ketvirtfinalyje pranoko švedę Kią Pasanen, o pusfinalyje nusileido N.Mutinai. O suvalkietė nugalėjo danę Liv Toldbod Helgesen ir švedę Ellą Elvander, tačiau pralaimėjo J.Korol.

„Esu labai patenkinta ir savimi, ir auklėtiniais, – buvo patenkinta D.Mačiūtė klaipėdietė. – Padariau viską maksimaliai gerai, kaip galėjau, o teisėjai vertino.“

Tarp vyrų geriausiai sekėsi lenkui Konradui Kozuboskiui, sidabras atiteko vengrui Bence Pantelicsui, o bronzos apdovanojimai – kretingiškiui Matui Jonauskui ir ukrainiečiui Olegui Korolui.

Čempionato aštuntfinalyje M.Jonauskas pranoko daną Eriką Jesseną, ketvirtfinalyje – švedą Andreasą Tampe, tačiau pusfinalyje neprilygo B.Pantelicsui.

„Tokiu metu nuotolinės varžybos yra nebloga išeitis, tai skatina sportuoti ir siekti tikslo. Pats tokiose varžybose dalyvavau antrą kartą, pirmuoju atveju visi norintys galėjo atstovauti savo klubui, o man pavyko užimti trečiąją vietą. Šį kartą buvo sunkiau, nes mano varžybose dalyvavo ne visi norintys, o tik šalių rinktinių nariai, – tvirtino M.Jonauskas. – Mano rezultatas – neblogas, nors kai kurių klaidelių nepavyko išvengti.“

Atvirajame Europos klubų taurės turnyre buvo varžėsi įvairaus amžiaus sportininkai – nuo 10-mečių vaikučių iki senjorų, sulaukusių 40 ir daugiau metų.

Šiose varžybose bent vienu medaliu džiaugėsi 13 šalių sportininkai, o geriausiai vėl sekėsi ukrainiečiams (9 aukso, 6 sidabro, 15 bronzos medalių), lietuviams (4 aukso, 7 sidabro ir 11 bronzos medalių) bei lenkams (3 aukso ir 2 bronzos medaliai).

Tarp lietuvių čempionų titulais džiaugėsi trys uostamiesčio „Okinavos“ auklėtiniai: Tautvydas Rutė (14-mečių grupė), Enrikas Puceta (16-mečių grupė) bei Rūta Vaicekauskaitė (suaugusių).

Antri buvo net penki „Okinavos“ nariai – Urtė Jonauskaitė (10-mečių grupė), Kristupas Tirkšliūnas (11-mečių grupė), Paulius Zibalis (13-mečių grupė), Nikas Kvasys (14-mečių grupė), ir Kristina Basova (senjorai).

Trečiąsias vietas užėmė trys klaipėdiečiai – Vykintas Kubilius („Shodan“), Jonas Beržinis („Okinava“; abu – 10mečių grupė), Lukas Akmenskas („Okinava“; 12-mečių grupė).

Klubų įskaitoje buvo pildomos dvi lentelės. Vienoje buvo skaičiuojami 10-14-mečių sportininkų iškovoti medaliai, kitoje – 16-mečių ir vyresnių dalyvių prizinės vietos. Jaunesniųjų sportininkų grupėje pirmavo Lvivo „Kanku“ ekipa iš Ukrainos (4 aukso, 4 sidabro ir 11 bronzos medalių), antrąją poziciją užėmė Klaipėdos „Okinava“ (3 aukso, 3 sidabro ir 2 bronzos medaliai), o trečiąją – Lvivo LRKKF (3 aukso, 2 sidabro ir 3 bronzos medaliai).

Tarp vyresniųjų nugalėjo uostamiesčio „Okinava“ (2 aukso ir 1 sidabro medaliai), antrąją vietą užėmė „Kanku“ (2 aukso ir 2 bronzos medaliai), o trečiąją – Roskildės karatė klubo nariai iš Danijos (2 aukso medaliai).

„Okinavos“ vadovė D.Mačiūtė po varžybų džiaugėsi tiek savo užimta aukšta vieta, tiek ugdomų sportininkų sėkme.

„Su auklėtiniais labai daug dėmesio skyrėme šioms varžyboms, išsinuomojome keletą salių, treniravomės savaitgaliais, apmokėme personalą, kad nekiltų sunkumų dėl technikos. Todėl labai smagu matyti tokius rezultatus ir būti techniškiausiu Lietuvos karatė klubu. Ne taip lengva pranokti stiprius Ukrainos, Lenkijos, Rusijos klubus, o mes kai kuriose grupėse turėjome savo auklėtinius, pasidalijusius pirmąją ir antrąją vietas. Daug dirbome, analizavome, todėl ir pasiekėme tokius rezultatus.“

Algimanto Barzdžiaus nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *