2024 4 gegužės

M.Šibajevai – moterų sidabras, merginų auksas

Marija Šibajeva iš Lietuvos moterų šachmatų čempionato parvežė du medalius – sidabro ir aukso.

18-metė uostamiesčio šachmatininkė moterų pirmenybėse tapo vicečempione, o tarp merginų iki 20 metų – čempione.

Galima sakyti, moterų varžybose kortas sumaišė iš JAV grįžusi Kamilė Baginskaitė, karalienės titulą iškovojusi po 28 (!) metų laikotarpio. „Amerikietei“ tai tik antrasis nugalėtojos titulas savo gimtosios šalies pirmenybėse.

M.Šibajeva gali kaltinti tik save, kad negrįžo iš Vilniaus su dviem aukso medaliais. Ji antrame ture apmaudžiai pralaimėjo vilnietei Evelinai Ravluševič. Užtat galingai finišavusi – keturios pergalės iš eilės – klaipėdietė iškirto ir K.Baginskaitės armiją.

Mergina iš pajūrio (FIDE reitingas 1910) pirmame ture nugalėjo 14-metę vilnietę Kotryną Šukytę, anot specialistų. po nepastebėtos tipiškos rikio aukos ant h7 lauko.

Po išvakarėse patirto apmaudaus pralaimėjimo, kai prarado tašką akistatoje su E.Ravluševič, trečiame ture M.Šibajeva 22-uoju ėjimu privertė pasiduoti kaunietę Aušrą Plutaitę.

Ketvirtame ture klaipėdietė susitiko su kauniete Barbora Mačiulaityte (1696). Juodosiomis figūromis žaidusi uostamiesčio šachmatininkė savo 16-metę varžovę palaužė po 43-iojo ėjimo.

Penktoje partijoje M.Šibajeva susirėmė su iki tol nė pusės taško nepraradusia K.Baginskaite. Uoliai žaidusi klaipėdietė parklupdė varžovės armiją ir susilygino taškais su favorite.

Paskutinę dieną abi lyderės, turėjusios po 4 taškus iš 5, iškovojo pergales. Klaipėdietė 44-uoju ėjimu įveikė plungiškę Ritą Bajoraitę (1741), o K.Baginskaitė (2141), žaidusi juodosiomis figūromis, 49-uoju ėjimu pranoko kaunietę Aušrą Plutaitę.

Surinkus po lygiai taškų, čempionę lėmė papildomi rodikliai. O jie buvo palankesni K.Baginskaitei. Klaipėdietė pernykštį auksą iškeitė į sidabrą. Užtat tarp 20-mečių merginų M.Šibajevos rezultatai buvo geriausi ir ji tapo nugalėtoja tarp šio amžiaus šachmatininkių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *