2024 25 balandžio

Iš Lietuvos galiūnų sporto istorijos. Debiutas prieš 30 metų

Prieš 30 metų, 1990-ųjų lapkričio 30-ąją, Kanadoje du lietuviai – klaipėdietis Raimundas Zenkevičius ir kuršėniškis Arvydas Švėgžda pirmieji iš lietuvių buvo priimti į planetos stipruolių būrį. Jie Monrealyje kovojo pasaulio galiūnų „Iššūkio“ konkurse.

Lietuviai mūrai-ąžuolai į užatlantę nuvyko pasistengus Broniui Vyšniauskui, tuo laiku įsisukusiam į galiūnų sporto verpetą.

Po varžybų du garsūs stipruoliai anglas Markas Higginsas ir amerikietis Billas Kazmaieris prisipažins, jog žino ne tik kur yra Lietuva, bet ir tai, kad joje yra stiprių vyrų.

Debiutantai, ypač R.Zenkevičius, ant Monrealio pakylos jautėsi drąsiai. Klaipėdietis net bandė šturmuoti vienos rungties pasaulio rekordą.

Tiesą sakant, buvo rungčių, kuriose mūsiškiai buvo tarp prasčiau pasirodžiusių dalyvių.

Ar tai startinis jaudulys, ar tai pajėgūs varžovai kaustė lietuvių jėgas pirmojoje rungtyje, kurioje reikėjo mesti 25,5 kg akmenį. Devintą vietą užėmęs uostamiesčio atletas luitą švystelėjo 6 m 24 cm, dešimtas likęs A.Švėgžda – 6 m 28 cm.

Nugalėjo „seni vilkai“ B.Kazmaieris – 8 m 38 cm, M.Higginsas – 8 m 24 cm. Reikia pateisinti Lietuvos vyrus: jie į Kanadą atskrido nematę varžovų, apie kurių jėgą vos ne legendos sklandė. Pamačius M.Higginsą, galima buvo paklausti savęs: „Ką mes čia veikiame?“, mat anglas buvo 2 m 7 cm ūgio. Žmogus – kalnas, vėliau ne kartą buvo atvykęs į Klaipėdą.

Antroji rungtis – platformos kėlimas parodė, kad lietuviai nėra pėsti. Ypač R.Zenkevičius sulaukė dėmesio, kai ryžosi iškelti platformą, kokios dar niekas pasaulyje nebuvo iškėlęs. Rekordinio svorio įrenginys nepasidavė, tačiau klaipėdietis namo grįžo pasiekęs Lietuvos rekordą – 816 kg 470 g. 

Po šios rungties, su dar dviem dalyviais pasidalijęs trečiąja vieta, R.Zenkevičius pasidžiaugė: „Supratau, kad mes visi iš vieno molio“.

Dar kartą Klaipėdos stipruolis užėmė prizinę vietą, kai su 90 kg maišu ant pečių nubėgo 200 m lyg vėjas – per 47,35 sek.

Varžybų Monrealyje nugalėtoju tapo M.Higginsas, antras – B.Kazmaieris, trečias – islandas Magnusas Ver Magnussonas.

Galutinėje įskaitoje R.Zenkevičius užėmė garbingą – šeštą vietą. R.Švėgžda liko dešimtas.

Būrelis Kanados lietuvių palaikė mūsų stipruolius, kurie neapvylė jų.

Po šių varžybų tarp Lietuvos komandos narių ir stipriausių pasaulio vyrų užsimezgė tvirta pažintis. Nenuostabu, kad po metų kitų planetos milžinus jau buvo galima sutikti Klaipėdoje.

Šiame galiūnų konkurse dalyvavę R.Zenkevičius ir A.Švėgžda tapo tarsi ledlaužiais, prasibrovusiais į tarptautinius vandenis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *