2024 20 balandžio

Uostamiestyje gyvena didžiausias Lietuvos sporto nutrūktgalvis

Klaipėdietį šuolininką su kartimi Osvaldą Gedrimą galime kone tikrąja prasme pavadinti nutrūktgalviu.

Po lengvosios atletikos treniruočių jį jau galima pamatyti kabantį ant keliasdešimt metrų virš žemės esančios atbrailos, atliekantį šuolius ant namų stogų arba salto nuo tilto.

24-erių uostamiesčio sportininkas prisipažįsta, kad pirmiau jo gyvenime atsirado ekstremali pramoga – parkūras (labai panašus į akrobatinį bėgimą), tik po to sporto karalienės treniruotės.

„Lengvąją atletiką lankantis klasės draugas užsiminė, kad ten yra čiužinių. Norėjau išmokti atlikti salto ir vien dėl to patekau į šią sporto šaką“, – kas sugundė praverti Klaipėdos lengvosios atletikos maniežo duris, atviravo sportininkas daugelio vadinamas Osva.

Pasiekta 5 m aukščio riba

Ekstremalus laisvalaikis užvaldė klaipėdietį, tačiau šuolių į aukštį sektoriuje rezultatai irgi kyla. 2019-aisiais O.Gedrimas peršoko 5 m aukštyje buvusią kartelę. Tai penktas rezultatas Lietuvos sporto istorijoje, ir gana ilgai buvęs nepakartotas. Net 28 metus šuolininkams ši riba buvo neįveikiama.

„Pagaliau įvykdžiau savo tikslą, kurį buvau užsibrėžęs prieš ketverius metus. Dabar judėsiu į priekį. Tikiuosi, kad gausiu gerų karčių ir tada sieksiu Lietuvos rekordo, – pernai viltimis pasidalijo O.Gedrimas. – Pasiektas rezultatas yra įrodymas, kad talento nereikia – reikia daug dirbti.“

Teigiama energija spinduliuojantis jaunuoliškos išvaizdos vyras linki visiems: „Tikėkite, kad viskas įmanoma ir vieną kartą ateis ta diena, kai pasieksite savo tikslą“.

Nevengia kvapą gniaužiančių triukų

Pavojingiausiu atliktu triuku lengvaatletis nedvejodamas įvardijo dvigubą salto atbulomis nuo tilto, kurio aukštis sulig pustrečio aukšto namu. Kartą jis užlipo ant 10 aukštų namo stogo ir ant jo krašto atliko kvapą gniaužiantį salto, kurį įamžino vaizdo kamera.

„Dvigubas salto nuo tilto – tai pavojingiausias ir techniškiausias dalykas, ką esu daręs. Esu ir ant stogo krašto salto daręs, – atviravo O.Gedrimas. – Pagal gimnastikos standartus, dvigubas salto išsitiesus apskritai yra pavojingas. Ore prarandi greitį ir turi pasirinkti labai aukštą pastatą, nuo kurio galėtum šokti. Jį sunku atlikti, nežinau, ar gimnastai Lietuvoje tą daro. Pasaulyje žmonės ant žolės tokių triukų nelabai daro.“

Lietuvių kalboje įteisintu parkūru uostamiesčio nutrūkgtalvis pradėjo užsiiminėti vieneriais metais anksčiau nei lengvąja atletika.

Sunkios traumos aplenkia drąsuolį

Sportininkas tikina, kad per visą laiką dėl ekstremalaus hobio rimtesnių traumų nepatyrė.

„Man pasisekė. Gal moku kristi, nes nesu turėjęs daug traumų. Realiai traumos atsiranda, kai jų nesitiki, pavyzdžiui, atlikdamas paprastą triuką. Atliekant kažką pavojingo, traumų man nebūna“, – tikino Osva.

Atliekant šuolius neretai rizikuojama ir gyvybe. Kokios mintys sportininką aplanko kabant ant švyturio krašto ar šokant atbulomis nuo tilto?

„Būdamas ant stogo krašto negalvoju, kas būtų, jei būtų. Nes, jei taip galvotum, tai ir įvyktų. Kai kabu, susitelkiu, nes negaliu suklysti“, – teigė lengvaatletis.

Ruošdamasis svarbioms varžyboms O.Gedrimas ekstremalų sportą kuriam laikui užmiršta.

Specialistai tikėjosi išugdyti bėgiką

Iš pradžių treneriai matė jame sprinterį, bėgantį taip pat greitai, kaip ir Usainas Boltas. Į šuolių su kartimi sektorių klaipėdietis įžengė vėliau. O dabar yra tvirtas šios rungties lyderis Lietuvoje.

„Parkūras ir lengvoji atletika viena kitai ir padeda, ir trukdo. Parkūre yra daug gimnastikos elementų. Čia nebijai aukščio, moki kristi iš aukštai. Pavyzdžiui, manieže esu kritęs iš 4,5 metro ant žemės. Kiekvienas to padaryti negali. Jei darau triukus ar salto, po to jaučiuosi pavargęs, todėl treniruotė gali būti mažiau naudingesnė“, – porino klaipėdietis.

O.Gedrimas objektyviai žvelgia savo sporto šakos lygį.

„Šuolių su kartimi rungtis Lietuvoje nėra pažengusi į priekį. Esame pasaulio „moterų lygio“. Tikslų patekti į olimpines žaidynes ar pasaulio čempionatus mums nekeliama, bet patekti į Europos čempionatą realu“, – tikino Justino Martinkaus auklėtinis.

Sportininkas aktyvus socialinis pilietis

24-erių sportininkas ne tik pats aktyviai sportuoja, bet ir siekia, kad jo keliu eitų vaikai. O.Gedrimas – socialiai aktyvus klaipėdietis, jis turi savo su pramogomis ir sportu siejamą paskyrą Oswa HD socialiniame tinkle „Facebook“, turi paskyrą „Oswa HD Vlogai“ kanale „Youtube“.

Sportininkas moko vaikus parkūro, rengia jiems treniruotes. Vasarą dažnai galime pamatyti O.Gedrimą su vaikais kuriame nors miesto skvere ant vejos atliekančius įvairaus lygio salto, kitus akrobatikos elementus.

LLAF (Alfredo Pliadžio) nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *