2024 27 liepos

„Atlantui“ ruošiama kapavietė ir kalamas kryžius

Klaipėdos „Atlanto“ futbolo komandos, pateikusios paraišką žaisti net šalies 1-osios lygos čempionate, perspektyva, anot klubo savininko Vido Adomaičio, labai niūri. Svarstoma apie bankroto skelbimą. Pasak vadovo, 90 procentų, jog „Atlanto“ šiame futbolo sezone nebus.

– Yra pakankamai didelė bauda, kurią mūsų klubui skyrė Lietuvos futbolo federacija. Nesumokėję jos paprasčiausiai neatitiksime licencijavimo reikalavimų.

– Toji bauda siekia dešimt tūkstančių?

– Tą sumą keletą kartų padauginkite. Tada panašiai būtų. Dėl dešimties tūkstančių mes nesuktume galvos. Rengėmės pirmai lygai. Daromi buvo veiksmai. Toji bauda yra tas stabdis. Su keletą rėmėjų kalbėjome. Buvome susiplanavę biudžetą, sakyčiau, neblogą. Bet kai turi atiduoti pusę ir gal net daugiau nei pusę sezonui skirtų pinigų vien baudai sumokėti… Dalį tos sumos galėtume skirti kreditoriams atsiskaityti. Sakau, kaip pavyzdį. Tiesiog finansiškai didelė ta bauda. Būtų galima ją sumokėti, tačiau nukentėtų einamasis sezonas. Vienas iš licencijavimo kriterijų, nesvarbu kokioje lygoje norėtum žaisti, yra skolų neturėjimas Lietuvos futbolo federacijai. Neperšokus šio barjero, klubas negali dalyvauti. Savotiška aklavietė, vedanti į niūriausią scenarijų. Buvo dedamos pastangos į restruktūrizavimo procesą atsiskaityti su kreditoriais ir klubą ištraukti iš gilios finansinės duobės. Keletą metų tos skolos mažėjo, sakyčiau, ženkliu tempu. Manyčiau viskas būtų buvę „ok“.

– Už ką ta bauda?

– Bauda, susijusi su lažybų skandalais.

– Dar svarbus ir kitiems klubams sunkiai įgyvendinamas yra licencijavimo reikalavimas turėti keletą vaikų komandų…

– Dėl vaikų komandų buvo kalbėta  su atitinkamais žmogeliukais, ir su treneriais. Tas kriterijus gal būtų įgyvendinamas. Esminė problema – didelė bauda. Turime pandemiją. Matome, kad ir A lygos klubai veržiasi diržus ir finansiškai traukiasi. Ištraukti papildomai pinigų iš tų pinigų, kurie suplanuoti einamajam sezonui, ir mokėti didesnę pusę dalies Lietuvos futbolo federacijai, nėra galimybės. Rėmėjai, kurie buvo sutikę remti, iškėlė klausimą: „Jeigu sumokėsime tą baudą, ar neatsiras naujų Lietuvos futbolo federacijos baudų“? Ir tikrai klausimas geras. Nes sumokėjus baudą, sakys „va dar ir dar yra kažkokių rungtynių ir dar skirs kitą baudą“. Ir kiek tu gali tas baudas mokėti ir kiek laiko? Ir gaunasi taip, kad klubas tampa Lietuvos futbolo federacijos rėmėju.

– O federacija nesutiktų tą baudą atidėti?

– Pernai prašiau federacijos panaikinti tą prievolę dėl baudos ar bent dėl jos dalies. Ar bent pritaikyti kokią nuolaidą. Iš federacijos buvo neigiamas atsakymas, nesutiko su mūsų klubo prašymu. Ir šiaip keista situacija kalbant apie federacijos požiūrį į mūsų klubą. Jeigu pernai komandoms buvo skirtos, nors ir nedidelės paskatos dėl COVID-19 situacijos, tai „Atlantas“ į tą sąrašą nepateko, prisidengiant tuo, kad pas mus nėra užtikrinta tvari jaunimo ugdymo programa. O mes pagal tą punktą visiškai atitikome licencijavimo kriterijų. Antra, atrodo, kad specialiai sukurta sąlygą prieš „Atlantą“. Neva dar vyksta kažkokie tyrimai dėl manipuliavimo. Prisidengiant tuo buvo pasakyta, kad „Atlanto“ klubas paramos nenusipelno.

– Tad ką galime pranešti „Atlanto“ futbolo aistruoliams, legendinio Klaipėdos futbolo klubo gerbėjams?

– Sunku ir sakyti. Ko gero, ta perspektyva – niūri. Sekėsi visai neblogai atgaivinti klubą, sumažinti skolų kuprą. Tačiau ant kupros uždėjo papildomą maišą. Žiūrint bendrą pandemijos foną, valstybė deda pastangas padėti, o dėl mūsų klubo gaunasi atvirkštinis variantas. Lietuvos futbolo federacijos priimti sprendimai yra gerbtini, o mums tai yra nepakeliama našta ir vedanti prie paties blogiausio scenarijaus – bankroto paskelbimo. Tikiu, kad kada nors – vėliau ar anksčiau – vis tiek viskas bus gerai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *