2024 26 balandžio

LOA prezidentės regalijos – klaipėdietei A. Šarkauskienei

Virtualioje erdvėje įvykusiame Lietuvos olimpinės akademijos (LOA) ataskaitos ir rinkimų suvažiavime dalyvavo 57 delegatai iš 109.

LOA prezidentas Artūras Poviliūnas, akademijai vadovavęs aštuonerius metus, kėdę užleido Klaipėdos universiteto Sporto, rekreacijos ir turizmo katedros vedėjai Astai Šarkauskienei.

A.Poviliūnui, olimpinėje veikloje dalyvaujančiam beveik 33 metus, buvo suteiktas LOA garbės prezidento vardas.

Viceprezidentais išrinkti vilniečiai Algirdas Raslanas ir Audronius Vilkas, dekane – Ramunė Žilinskienė, o sekretore – Diana Krečienė (Šalčininkų r.).

Revizijos komisijoje bus ir klaipėdietė Asta Budreikaitė.

Suvažiavimo delegatus pasveikino LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Ji akcentavo, kad nors šiuo metu sportinę veiklą stabdo pandemija, tačiau šis suvažiavimas būtent skirtas tam, kad sportas eitų pirmyn tuo keliu, kuris jau pramintas.

Į LOA prezidentus kandidatavo vienintelė A. Šarkauskienė. Praėjusiais metais ji buvo išrinkta į Europos olimpinių akademijų (EOA) Olimpinio ugdymo komisiją.

Šiemet klaipėdietė nuotoliniu būdu dalyvavo III Europos olimpinių akademijų generalinėje  asamblėjoje, kurioje buvo pakviesti 24 Europos nacionalinių olimpinių akademijų prezidentai, direktoriai ar jų įgalioti asmenys bei kiti suinteresuoti nacionalinių olimpinių akademijų nariai.

Praėjusiais metais gruodžio mėnesį profesorė išleido metodinę knygą „Lengvoji atletika“.

Nuo trečiosios klasės A. Šarkauskienė lankė lengvosios atletikos pratybas, bėgiojo vidutinius ir ilguosius nuotolius, todėl jai norėjosi atiduoti duoklę šiai sporto šakai.

Naujoji LOA prezidentė padėkojo visiems už išreikštą pritarimą ir išrinkimą vadovauti organizacijai.  

„Lietuvos olimpinė akademija gyvuoja jau daugiau nei 30 metų. Tariu ačiū visiems, kurie prisidėjo prie šios organizacijos kūrimo ir jos stiprinimo. Kiekvieno jūsų indėlis labai didelis. Šiandien ypatingai noriu padėkoti dviem žmonėms: garbės prezidentui Artūrui Poviliūnui ir šviesaus atminimo profesoriui Povilui Karobliui. Prezidentas A. Poviliūnas iniciavo šios organizacijos įkūrimą ir davė postūmį akademijos vystymuisi ir plėtrai. Tai, kad LOA buvo įkurta ir 1990 metais pripažinta Tarptautinės olimpinės akademijos nare, didelės įtakos turėjo prezidento diplomatiniai gebėjimai: mokėjimas tartis, rasti kompromisą, susitarti. Kita iškili asmenybė – profesorius Povilas Karoblis, kurio energija, entuziazmas liejosi per kraštus. Profesoriaus indėlis olimpinio švietimo srityje ypatingai didelis. Man pasisekė, kad turėjau galimybę pažinti abi šias iškilias asmenybes. Viliuosi, kad nemažai iš jų išmokau ir galėsiu bei sugebėsiu tęsti jų vykdytas veiklas“, – dėkojo klaipėdietė.

A.Šarkauskienė pasveikino visus naujos tarybos narius ir pakvietė  bendram darbui – olimpizmo idėjų sklaidai nacionaliniame bei tarptautiniame lygmenyje.

„Iššūkių nereikia bijoti. Yra minčių plėtoti kai kurias sritis ir jas stiprinti. Pati dirbu olimpinio ugdymo srityje, man ji gerai pažįstama. Tiesioginiame darbe Klaipėdos universitete atlieku tyrimus, su ugdymo sritimi dalinai buvo susijusi mano disertacija. Bendradarbiaujant su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu, kartu bandysime sustiprinti LOA tos srities pozicijas. Su LTOK stengsimės kartu atlikti kai kuriuos darbus. Dabar jie turi didelių projektų ir puikiai juos įgyvendina. Prie to galėtume prisidėti savo akademinėmis žiniomis, parengiant kokią nors metodinę literatūrą, metodinių priemonių. Norėtųsi labiau pasidomėti, kokia yra Lietuvos sporto muziejų padėtis. Gal pagrindiniame muziejuje Kaune reikėtų taikyti šiuolaikines skaitmenizavimo priemones, kitus pokyčius, kad muziejus būtų labiau prieinamas visuomenei. Neužbaigtas Lietuvos sporto enciklopedijos rengimas, kuris kelia nemažai nerimo, reikės išsiaiškinti, kokie yra pagrindiniai trukdžiai. Stengsimės perimti gerąją patirtį iš Europos olimpinių akademijų, su kurių kolegomis bendraujame, šnekamės, kyla įvairiausių idėjų. Reikės viską susidėlioti, aptarti su LOA tarybos nariais ir kibti prie darbų, juos įgyvendinant“, – kokie darbai laukia, paaiškino A. Šarkauskienė.

Klaipėdietė praėjusiais metais laimėjo konkursą ,,Už olimpinių idėjų sklaidą Lietuvoje“ ir LOA akademiko prof. P. Karoblio vardo prizą. Į uostamiestį A. Šarkauskienė parvežė pasaulinį pripažinimą pelniusio stiklo menininko Remigijaus Kriuko kūrinį.

LOA inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *