2024 27 liepos

A. Gabalytė: „Penktadienį atiduosime visas jėgas“

Penktadienį Lietuvos moterų krepšinio čempionato finale – žūtbūtinis mūšis. Dvejas iš eilės rungtynes laimėjusios Vilniaus „Kibirkšties–MRU“ krepšininkės išsiveržė į priekį 2:1 ir atsidūrė per žingsnį nuo čempionių titulo.

Tačiau savo aikštėje sostinės klubą priimsiantis Klaipėdos „Neptūnas“ stengsis, kad vilnietės to žingsnio nežengtų.

Andros Gabalytės auklėtinės pirmosiose rungtynėse palaužė iki tol sezone nepralaimėjusią „Kibirkštį֪–MRU“, o ketvirtojoje akistatoje – „mirk arba gyvenk“ mėgins išlyginti bendrą rezultatą ir žaisti penktąsias varžybas Vilniuje.

„Nors nueitas ilgas kelias, komandoje nejaučiame įtampos, – tinklalapiui „moterulyga.lt“ atviravo A. Gabalytė. – Žinau, jog mano komanda nenuleis rankų ir nesudės ginklų. Eisime ir kovosime iki galo. Jeigu fortūna bus mūsų pusėje, tai penktadienio mačas bus dar ne paskutinis šiame sezone.“

„Neptūnas“ ties praraja atsidūrė pralaimėjęs dvejas rungtynes iš eilės. Pastarosiose  rungtynėse klaipėdietės suklupo po to, kai antrajame ketvirtyje turėjo 15 taškų persvarą – 32:17.

Iniciatyvos praradimas tapo nemalonia tendencija: klaipėdietės visuose trijuose finalo susitikimuose laimėjo pirmąsias puses, tačiau po ilgųjų pertraukų aktyvesnės būdavo vilnietės.

„Manau, tai – nuovargis. Sezono pabaiga, remiamės daugiausia septyniomis žaidėjomis, – priežastis vardijo A. Gabalytė, kurios treniruojamas „Neptūnas“ trečiosiose rungtynėse suklydo net 26 kartus. – Buvo ir mano daug klaidų, kurių galbūt neturėtų būti. Klystama ir iš didelio noro, ir iš nuovargio. Buvome praradusios savo puolimo strategiją, momentais atrodė, jog tai žaidėme ne mes.“

Kalbėdamas apie pasikartojantį vangų auklėtinių startą finale, „Kibirkšties–MRU“ strategas Gitautas Kievinas situacijos sprendimo ieškojo pirštu besdamas į savo darbą.

„Komandą motyvuoti rungtynių pradžiai – trenerio darbas, – pabrėžė specialistas. – Galbūt strategas neatlieka savo darbo, dėl ko rungtynes pradedame labai slogiai. Pačiam reikia prisiimti atsakomybę. Antra, „Neptūnas“ neturi ko prarasti ir žaidžia laisvai, o mus slegia kažkokia įtampa, prisideda ir tai, jog vienerias rungtynes pralaimėjome. Galbūt startuojame kažko bijodamos, o kai užpakaliai pradeda degti, perlaužiame rungtynes.“

„Kibirkšties–MRU“ pirmąją pergalę finale nukalė priekinės linijos žaidėjos – Ieva Savickaitė, Jacqueline Luna-Castro ir Livija Sakevičiūtė, surinkusios 45 komandos taškus iš 73.

Kitame susitikime „Neptūnas“ šiai trijulei leido pelnyti tik 13 taškų, tačiau tuomet iššovė Gabrielė Šulskė, surinkdama 24 taškus ir 29 naudingumo balus bei sužaisdama geriausią sezono mačą.

Pasak A. Gabalytės, gynyboje apribojus varžovių aukštaūges, svarbu tvarkytis ir su gynėjomis.

„Pagrindinis dėmesys varžovių priekinei linijai, tačiau norėtųsi apsiginti ir nuo vilniečių antrosios linijos. Laukia sunkus darbas, o kaip pavyks įgyvendinti, pamatysime, – galva kraipė klaipėdietė. – Tuo pačiu niekada negalime užmiršti, jog ten žaidžia visos. Reikia eiti nusiteikus kovoti ir žiūrėsime, koks bus rezultatas.“

G. Kievino teigimu, „Neptūnas“ savo taikoma gynyba nustebino serijos starte, tačiau jai įsibėgėjus, išryškėjo galimybės, kuriomis vilnietės gali pasinaudoti.

„Jos tik finalinėse rungtynėse taip ginasi, todėl pirmojoje akistatoje kažkiek nustebino, nes reguliariajame čempionate gynėsi visiškai kitaip. Mes patys prisiverdame košės, kamuolys nenueina ten, kur turėtų nueiti, dėl to gaunasi nuolatinis tampymasis. Žinome, kur „Neptūnas“ rizikuoja ir privalome mušti per tas vietas, jog turėtų pakeisti savo gynybą. Jeigu laikysis tokios gynybinės taktikos per visas rungtynes, taip pat turime variantų, kaip žaisti. Bandėme spręsti situacijas, kuriose klydome, mėginsime nekartoti klaidelių ir išeiti į patogesnius metimus“, – tęsė G. Kievinas.

Nuo ko „Kibirkšties-MRU“ darbas turi prasidėti gynyboje?

„Vienareikšmiškai – nuo Dalios Donskichytės ir A. Gabalytės, – teigė G. Kievinas. – Mes negalime leisti joms kvėpuoti ir žaisti lėtai, kai jos laiko kamuolį po 10-15 sekundžių ir sugeba pirštais rodyti žaidėjoms, kur judėti. Jeigu griebsime jas už gerklės, negalės vadovauti komandai. Su jomis reikia dirbti aktyviai tiek be kamuolio, tiek su juo. Tada ir kitoms niekas nesukurs progų. Dabar leidžiame joms laisvai elgtis su kamuoliu ir jos sukuria kuo puikiausias progas. Abi yra aukšto lygio žaidėjos, patyrusios rimtų rungtynių.“

Istorinį žygį surengęs „Neptūnas“ varžoves iš Vilniaus savo aikštėje penktadienį priims nuo 18 val. Tiesioginė dvikovos transliacija – per Delfi TV.

„Tai gali būti mūsų paskutinės sezono rungtynės, todėl sieksime atiduoti visas jėgas, parodyti geriausia, ką sugebame, ir mėgautis tuo, ką darome“, – į laukiantį mūšį žvelgė A. Gabalytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *