2024 27 liepos

Pralaimėjimą Portugalijoje užgožė bilietas į Europos čempionatą

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė sekmadienį žengė ten, kur šiame tūkstantmetyje dar nebuvo – į Europos rankinio čempionatą.

Lietuviai po permainingos kovos Portugalijoje 25:30 nusileido šios šalies komandai, tačiau ši nesėkmė neužkirto mūsų rinktinei kelio į 2022 m. Senojo žemyno pirmenybes.

Kaip ir prieš keletą dienų mūšyje su islandais, vienu rinktinės lyderiu buvo Žanas Gabrielius Virbauskas. Klaipėdos „Dragūno“ komandos rankininkas į portugalų tvirtovę taikliai paleido 5 bombas. Vienu įvarčiu save istorinėse rungtynėse įamžino kitas „Dragūno“ atstovas Martynas Lapiniauskas. Rinktinės bokštas – klaipėdiečiai Lukas Simėnas ir Lukas Juškėnas mačą baigė nepelnę įvarčių.

Tačiau pralaimėjimas, nepelnyti įvarčiai akimirksniu užsimiršo, kai sulaukta visų rezultatų. O jie buvo palankus lietuviams.

Pasibaigus visoms kovoms kitose Europos čempionato atrankos grupėse paaiškėjo, kad pergalė prieš islandus tapo lemtinga – Lietuva į finalines pirmenybes pateko kaip viena iš keturių geriausių rinktinių, užėmusių trečiąją vietą.

Lietuviai gana ilgą laiką buvo priekyje ir mače Portugalijoje, tačiau baigiantis rungtynėms mūsų rinktinė kiek pristigo jėgų ir varžovai nutolo. Įpusėjus antrajam kėliniui rezultatas dar buvo lygus (19:19), tačiau tuomet varžovai laimėjo tarpsnį 5:0 ir nulėmė varžybų baigtį.

Per paskutines minutes mūsų rankininkai bandė gelbėtis, tačiau portugalai žaidė drausmingai ir išsaugojo pergalę bei tuo pačiu užėmė pirmąją vietą grupėje.

Lietuviams pirmiausia reikėjo žvelgti į kitų mūsų grupės komandų – Islandijos ir Izraelio rungtynių rezultatą. Islandų pergalė 39:29 leido mūsų rinktinei užimti trečiąją vietą grupėje.

Du įskaitinius taškus turėjusiai Lietuvos komandai teko šiek tiek palaukti rezultatų iš kitų arenų, tačiau ten viskas susiklostė palankiai. Labai svarbus rezultatas užfiksuotas Čekijoje, kur šeimininkai 27:22 pranoko Ukrainos rankininkus. Net jei ir šios rungtynės būtų baigęsi nepalankiai, lietuviams kelią į čempionatą būtų atvėrusi ir Šiaurės Makedonijos pergalė prieš Šveicariją – 29:28.

Vienintelis nepalankus rezultatas Lietuvai buvo užfiksuotas Austrijoje, kur šeimininkai 27:23 pranoko Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę. Tačiau ši austrų sėkmė lietuviams kelio neužkirto.

Paskutiniosiose atrankos rungtynėse rezultatyviausiai Lietuvos komandoje žaidė buvęs Klaipėdos „Dragūno“ rankininkas Tadas Stankevičius, taikliai atakavęs 6 kartus. Ž. G. Virbauskas ir Arminas Stankūnas pridėjo po 5 įvarčius.

Portugalų gretose rezultatyviausias buvo Antonio Rodriguesas, pelnęs 7 įvarčius, Alexandra Cavalcante – 4.

Varžovus Europos čempionate lietuviai sužinos gegužės 6 d., kuomet bus ištraukti burtai.

Rungtynių statistika

Portugalija – Lietuva – 30:25 (11:12).

Lietuva: Tadas Stankevičius – 6, Žanas Gabrielius Virbauskas, Arminas Stankūnas – po 5, Valdas Drabavičius – 3, Aidenas Malašinskas, Jonas Truchanovičius – po 2, Gerdas Babarskas, Mykolas Lapiniauskas – po 1.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *