2024 27 liepos

Nuo E. Butvilo smūgių garsų net koalos pradėjo bėgioti

Edas Butvilas pastaruoju metu vieši ten, kur yra iškeliavusi ir vasara. Klaipėdietis tenisininkas Edas Butvilas (nuotr. dešinėje) Australijoje ne tik mėgaujasi karštais saulės spinduliais, bet ir lieja prakaitą varžybose. Šią savaitę Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleivis sėkmingai kovojo ITF 1-os kategorijos jaunių iki 18 metų turnyre Traralgone.

Miestas yra rytinėje Australijoje, aplink kurį gyvena vienos lėčiausių pasaulyje pagal judėjimo greitį – koalos. Jos čia labai saugomos. Nenuostabu, kad geriausieji turnyre gavo suvenyrus – kengūrų ir koalų pliušinius žaislus.

E. Butvilui Traralgone itin sekėsi. Jis kartu su kroatu Mili Poljičaku triumfavo dvejetų turnyre, o vienetų varžybose užėmė antrąją vietą.

E. Butvilas ir M. Poljičakas dvejetų grupėje buvo pirmi skirstymą. Vyrukai atlaikė juos spaudusią favoritų naštą.

Pirmosiose rungtynėse jie lengvai 6:3, 6:2 patiesė Patricką Brady iš Didžiosios Britanijos ir Connorą Henry van Schalkwyką iš Namibijos.

Kone sunkiausias buvo aštuntfinalio mūšis su britais Louisu Bowdenu ir Matthew‘u Rankinu. Pirmą setą laimėjo lietuvis ir kroatas – 7:5, antrą – varžovai – 6:3. Taibreike vėl geresni buvo E. Butvilas ir M. Poljičakas – 10:7.

Ketvirtfinalyje ir pusfinalyje pavyko išvengti nervų kainuojančių taibreikų. Tailandietis Tanapattas Nirundornas ir kanadietis Jadenas Weekesas dukart įveikti vienodu rezultatu  6:4, o Liamas Gavrielidesas iš Vokietijos bei Arturas Kukasianas iš Rusijos – 6:4, 6:3.

Kam atiteks nugalėtojų titulas turėjo atsakyti finalinė akistata su 2-ąja turnyro pora – amerikiečiu Bruno Kuzuhara ir Colemanu Wongu iš Honkongo. Mačą geriau pradėjo varžovai – 7:5, tačiau antrajame sete E. Butvilas ir M. Poljičakas užtildė oponentus – 6:2. Taibreikas nekėlė abejonių dėl lietuvio ir kroato pergalės – 10:4.

Tai pirmasis E. Butvilo titulas 2022-aisiais ir iš viso 11-oji pergalė (su 7 skirtingais partneriais) per praėjusius ir šiuos metus.

Vienetų turnyrą klaipėdietis pradėjo susitikimu su austru Janu Kobierskiu. Lengva mankštelė – 6:0, 6:0.

Antrajame ture šeštoji turnyro raketė E. Butvilas (ITF jaunių reitinge užimantis 11-ą vietą) dukart po 6:4 parklupdė rusą Jaroslavą Diominą.

Aštuntfinalyje lietuvio laukė 9-oji turnyro raketė – makedonietis Kalinas Ivanovskis. Nuožmus mūšis baigėsi Lietuvos tenisininko pergale – 7:6, 7:6.

Kiek lengviau buvo ketvirtfinalyje. E. Butvilas įveikė amerikietį Alexą Michelseną 6:3, 7:6.

Užtat pusfinalyje laukė pragaras. Pajėgiausias (pagal reitingą) Traralgone – B. Kuzuhara (ITF reitinge – 2 vieta) iš JAV. Neatlaikė amerikietis favorito naštos. Pirmajame ir trečiajame setuose karaliavo klaipėdietis, laimėjęs bilietą finalą – 6:2, 3:6, 6:4.

Lemiamoje kovoje E. Butvilas susirėmė su geru pažįstamu kroatu M. Poljičaku (ITF 4 vieta), antrąja turnyro rakete.

Pirmajame sete uostamiesčio teniso talentas šventė pergalę 7:5, tačiau vėliau ryškėjo varžovo pranašumas. Kroatas laimėjo kitus du setus po 6:3.

E.Butvilas Australijoje užsidirbo 435 ITF jaunių reitingo taškus. Jie turėtų klaipėdietį pakelti į geriausių pasaulio jaunųjų tenisininkų dešimtuko 9-ąją vietą.

Po turnyro Traralgone, lietuvis išvyko į Melburną.  Sekmadienį čia prasidės „Grand Slam“ serijos jaunių turnyras „Australia open“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *