2024 20 balandžio

Iš karatė kovotojų kišenių kyšojo bilietai į Lenkiją

Kėdainiuose vykusiame Lietuvos kiokušin karatė čempionate uostamiesčio atletai iš „Shodan“ ir „Okinavos“ klubų iškovojo po penkis aukso ir bronzos bei šešis sidabro medalius.

„Shodan“ karatistai Lietuvos agurkų sostinėje užėmė daugiausia prizinių vietų – 11 (3+3+5), tačiau ekipų įskaitoje pajūrio atstovus aplenkė vos septynis medalius iškovoję Vilniaus „Saulės ženklo“ sportininkai. Sostinės komandai aukštesnė vieta atiteko todėl, kad net penki jos nariai pasidabino auksu.

Trečią vietą klubų įskaitoje užėmė kita uostamiesčio komanda – „Okinava“, grįžusi su dviem aukso ir trimis sidabro žetonais.

Iš viso Kėdainiuose varžėsi 16 ekipų, bent po medalį laimėjo 12 klubų atstovai.

Savo pergalingą grandinę Kėdainiuose pratęsė praėjusiais metais nė vieno pralaimėjimo nepatyręs Europos čempionas Eventas Gužauskas. Itin didelį susidomėjimą kėlusioje svorio per 95 kg grupėje klaipėdietis nugalėjo Paulių Žimantą iš Naujosios Akmenės.

E. Gužauskas galingu kojos kairės smūgiu į varžovo koją pelnė įvertinimą „ippon“ ir kova buvo nutraukta pirmiau laiko.

Svorio iki 65 kg grupėje triumfavo kitas „Shodan“ atstovas – Dovydas Martišius. Jis iškovojo auksą įveikęs abu varžovus – vilnietį Mantą Laurinaitį ir kaunietį Giedrių Miškiną.

Vienintelį moterų kumite varžybų aukso medalį į Klaipėdą parvežė Marija Sekunda. „Shodan“ sportininkei dėl jo svorio per 65 kg grupės finale teko kautis su kito uostamiesčio klubo – „Okinavos“ atstove Rima Lisinskaite. Tai buvo atkakliausias čempionato mūšis, kuriam prireikė net trijų pratęsimų. Varžovės pademonstravo stebėtiną ištvermę ir valią.

M. Sekunda šventė pergalę vien dėl to, kad R. Lisinskaitė gavo įspėjimą už draudžiamą smūgį.

Lietuvos čempionatas yra vienas stipriausių Europoje. Dėl didžiulės konkurencijos jauniems sportininkams yra sunku kovoti su tituluotais, patyrusiais varžovais, todėl suburtos debiutantų grupės, kuriose jauni ir perspektyvūs sportininkai turi galimybę dalyvauti bei įgauti patirties. Tarp debiutantų varžėsi ir Matas Sasnauskas. „Okinavos“ atstovas svorio iki 85 kg grupės pusfinalyje pirmiau laiko nugalėjo Žilviną Brazauską iš Kauno. Finalinėje kovoje dėl patirties stokos nusileido labiau patyrusiam Linui Šleinotai iš Vilniaus.

Kaip ir laukta, kata rungtyje nenuvylė jaunatviškumu stebinanti „Okinavos“ prezidentė Diana Mačiūtė. Europos čempionė visas akistatas laimėjo „sausu“ rezultatu – 5:0.

Pirmosiose kovose ji nugalėjo klaipėdietes – Joaną Tydikaitę ir savo mokinę R. Lisinskaitę, finale D. Mačiūtė pranoko Europos vicečempionę Ramintą Makackaitę iš Marijampolės rajono. Akistatoje dėl bronzos medalio R. Lisinskaitė vos 2:3 pralaimėjo kaunietei Simonai Urbutytei.

Ir vyrų kata varžybose klaipėdiečiai buvo aktyvūs. Pergalę šventęs kaunietis Tomas Zienius, 4:1 pranokęs pajūrio sportininką Matą Sasnauską („Okinava“). Bronzą iškovojo „Shodan“ kovotojas su šešėliais – Matas Jonauskas.

Mišrių kata komandų buvo tik dvi – abi iš Klaipėdos. Ant tatamio „Okinavos“ ir „Shodan“ trijulės buvo pakviestos net tris kartus. D. Mačiūtė, R. Lisinskaitė ir M. Sasnauskas, veiksmus atlikę geriau nei J. Tydikaitė, Monika Tydikaitė ir M. Jonauskas, tris sykius laimėjo po 5:0.

Ne vien aukso medaliai šildė čempionus. Nugalėtojams kartu buvo įteikti bilietai į Europos čempionatą, balandžio mėnesį vyksiantį Lenkijoje.

Kiek nusiminę iš Kėdainių grįžo „Shodan“ karatistai – Laurynas Vaičikauskas (iki 75 kg ), pralaimėjęs finalinę Europos čempionato prizininkui Domui Sutkui iš Kauno, ir Ieva Budrytė (iki 65 kg), lemiamame mūšyje dėl aukso po dviejų pratęsimų nusileidusi Europos vicečempionei Anetai Meškauskienei.

Bronzos medalius dar iškovojo trys „Shodan“ sportininkai Meda Balionytė (iki 60 kg),

Julius Urbonas (iki 85 kg) ir Airidas Timinskas (iki 95 kg).

Likusieji nacionalinės komandos nariai, kovosiantys Lenkijoje, paaiškės kovo mėnesį, po rinktinės kandidatų treniruočių stovyklos.

Klaipėdiečiai – prizininkai

Moterų kumite

Iki 60 kg: 3 v. Meda Balionytė („Shodan“).

Iki 65 kg: 2 v. Ieva Budrytė („Shodan“); 3 v. Ugnė Pėlikytė („Shodan“).

Per 65 kg: 1 v. Marija Sekunda  („Shodan“);  2 v. Rima Lisinskaitė („Okinava“).

Vyrų kumite

iki 65 kg: 1 v. Dovydas Martišius („Shodan“).

Iki 75 kg: 2 v. iki 75 kg Laurynas Vaičikauskas („Shodan“).

Iki 85 kg: 3 v. Julius Urbonas („Shodan“).

Iki 85 kg (debiutantų grupė): 2 v. Matas Sasnauskas („Okinava“).

Iki 95 kg: 3 v. Airidas Timinskas („Shodan“).

Per 95 kg: 1 v. Eventas Gužauskas („Shodan“).

Moterų kata

1 v. Diana Mačiūtė („Okinava“).

Vyrų kata

2 v. Matas Sasnauskas („Okinava“); 3 v. Matas Jonauskas („Shodan“).

Komandų kata

1 v. „Okinava“ (Rima Lisinskaitė, Diana Mačiūtė, Matas Sasnauskas).

2 v. „Shodan“ (Joana Tydikaitė, Monika Tydikaitė, Matas Jonauskas).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *