2024 16 balandžio

Klaipėdos studentai buvo arti istorinės sėkmės

24-ojo Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) čempionato finalas uostamiestyje galėjo virsti istoriniu – arti pirmojo titulo buvo Klaipėdos universiteto krepšininkai, iki lemiamos kovos nepatyrę pralaimėjimo kartėlio.

Tačiau pajūrio studentai, pirmavę trečiajame kėlinyje 11 taškų persvarą, o ketvirtajame dar turėję 8 taškų pranašumą, nesugebėjo atremti etatinių čempionų – Kauno Vytauto Didžiojo universiteto žaidėjų šturmo.

Nuaidėjus finalinei sirenai svečiai, tapę čempionais 17-ąjį kartą, triumfavo įtikinamu santykiu – 83:69.

Nuo dvikovos pradžios KU turėjo iniciatyvą savo rankose – po dviejų kėlinių klaipėdiečiai, į priekį vedami „Neptūno-Akvaservis“ komandos puolėjo Oskaro Pleikio, pirmavo 9 taškais – 42:33, o trečiajame kėlinyje kelis kartus komandas skyrė ir dviženklė persvara – 51:41, 55:44, 57:47.

28-ąją minutę klaipėdiečiai dar pirmavo 10 taškų, tačiau netrukus VDU, įjungusi turbo režimą, laimėjo tarpsnį net 21:4. Po tokių nokdauno, šeimininkai atsiliko 61:68.

Nors iki susitikimo pabaigos dar buvo likusios šešios minutės, tačiau klaipėdiečiai ėmė žaisti itin chaotiškai – bandė nesėkmingai individualiai veržtis po krepšiu, o vėliau netaikliai mėtyti iš toli.

KU komandos klaidomis pasinaudoję daugkartiniai čempionai patys susikrovė dviženklę persvarą.

Kauniečius į pergalę vedė naudingiausiu finalo žaidėju pripažintas Justinas Ramanauskas. 26 taškus pelnęs lyderis pataikė 5 iš 6 dvitaškių, 4 iš 5 tritaškių, 4 iš 5 baudos metimus, po krepšiais atkovojo 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 33 naudingumo balus.

Svariai prie pergalės prisidėjo beveik klaipėdietis Vitalijus Kozys. Buvęs Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtinis, „Neptūno-Akvaservis“ žaidėjas iš Kretingos surinko 20 taškų.

Uostamiesčio komandą į priekį vedė 15 taškų pelnęs Ernestas Jonkus ir 14 taškų surinkęs bei 17 atšokusių kamuolių atkovojęs Oskaras Pleikys.

Turėjęs KU ekipos lyderiu būti Nojus Mineikis pelnė 13 taškų. Galima tik įsivaizduoti, kiek jis būtų surinkęs taškų, jei būtų pataikęs daugiau ne 1 tritaškį iš 10, o daugiau.

Pajūrio studentai laimėjo kovą po krepšiais dėl atšokusių kamuolių – 50:38, tačiau dažniau klydo – 10:6.

KU komanda, rungtyniavusi savo aikštėje, sugebėjo pataikyti vos 4 tritaškius iš 32 tritaškių (12 proc. taiklumas).

„Krepšinio logika – paprasta, jei nepataikai – nelaimėsi. Apmaudi antra rungtynių pusė. Jau atrodė, kad pergalė ranka pasiekiama, tačiau trečiojo kėlinio pabaigoje viskas apsivertė aukštyn kojomis. Išbarstėme pranašumą – nepataikėme kelis kartus iš po krepšio, prastai mėtėme tritaškius. Varžovai, pajutę kraujo skonį, mus nubaudė“, – sielvartavo KU komandos treneris Mindaugas Stašys.

VDU treneris Arūnas Juknevičius po finalo buvo mėtomas į orą ir džiūgavo iškovojęs eilinę savo pergalę LSKL čempionate.

„Šiemet pergalė saldesnė, nes didžiąją rungtynių dalį atsilikinėjome ir buvo išties neramu. Klaipėdiečiai spaudėsi po krepšiu ir mums reikėjo mesti iš toli. Kai tritaškiai pradėjo kristi, tada ir įvyko lūžis. Varžovai jau nebegalėjo spaustis po krepšiu ir atsivėrė kelias į baudos aikštelę. Grumtynės po krepšiu reikalauja daug jėgų – dvikovos pabaigoje klaipėdiečiams gal pristigo ir jėgų“, – rungtynes įvertino A. Juknevičius.

Vertindamas visą LSKL sezoną, jis teigė, kad apginti čempionų titulą šiemet buvo kaip niekada sudėtinga.

„Įtampos tikrai netrūko. Šis sezonas buvo gana sudėtingas, nes tik po paskutinių laimėtų reguliariojo čempionato rungtynių patekome į atkrintamąsias varžybas. Atsakomybė šiek tiek surakina rankas, bet viskas gerai – čempionų taurė mūsų rankose ir tuo labai džiaugiamės“, – šypsojos A. Juknevičius.

Nepasisekė Klaipėdos studentams laimėti ir paguodos varžybų Mažosios taurės. Kovoję dėl šio trofėjaus LCC Tarptautinio universiteto penketukas 69:93 nusileido Vilniaus universiteto (VU) ekipai.

Sostinės studentai po kiekvieno kėlinio tolo ir rungtynių pabaiga nekėlė abejonių kas laimės.

VU krepšinio komandą į pergalę vedė dvigubą dublį (22 taškai ir 12 atkovotų kamuolių) surinkęs Dominykas Bučas. Jis išrinktas naudingiausiu Mažosios taurės finalo žaidėju. 

LCC TU komandos gretose išsiskyrė 18 taškų pelnęs Kornelijus Zikas, 14 – Taurantas Ibrami bei 10 – Glebas Kopancevas.

„Finaluose pergalę lemia psichologija: kas susitvarko su įtampa, kas būna „šaltesne“ galva, tiems yra lengviau žaisti. Jei vadovaujiesi emocijomis, tuomet ir pasipila klaidos. Mes turėjome ir bėdų, ir traumų, bet tai – nepasitenkinimai. VU žaidėjai susitvarkė su emocijomis, jiems atsirišo rankos – labai gerai pataikė tritaškius ir laimėjo. Šįkart nugalėjo patirtis, o VU komanda – labiau patyrusi“, – pabrėžė LCC TU komandos treneris Jurgis Petrauskas.

VU penketuko strategas Rimantas Kaminskas gyrė savo auklėtinius už puikiai atliktą darbą.

 „Pergalę lėmė šimtaprocentinė koncentracija, charakteris ir noras laimėti. Tai ir yra raktas į pergalę. Mūsų tikslas buvo patekti tarp keturių stipriausių komandų, tačiau sezono pradžioje šiek tiek nepasisekė ir teko tenkintis kova dėl Mažosios taurės. Šiame, paguodos turnyre, nužingsniavome iki finalo ir įrodėme savo vertę. Tuo ir džiaugiamės. Visada smagu sezoną baigti pergalinga nata“, – akcentavo VU treneris Rimantas Kaminskas.

Rungtynių statistika

KU – VDU – 69:83 (17:17, 25:16, 17:20, 10:30).

KU: Ernestas Jonkus – 15, Oskaras Pleikys – 14, Nojus Mineikis – 13, Dovydas Romančenka – 9, Gediminas Leščiauskas – 7, Enrestas Bružas, Deividas Rasys – po 5, Eimantas Žilius – 1.

LCC TU – VU – 69:93 (19:23, 14:23, 27:34, 9:13).

LCC TU: Kornelijus Zikas – 18, Taulantas Ibraimi – 14, Glebas Kopancevas – 10, Filipas Radišičius – 9, Wamulundi Simwinga – 7, Nikita Sokolovas – 6, Stefano Manavis, Edgaras Žilys – po 2, Bogdanas Milutinovičius – 1.

LSKL (Pauliaus Matulevičiaus) nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *