2024 27 liepos

Ištvermingųjų bėgikų laukia distancija iš Nidos iki Smiltynės

Spalio 14–15 dienomis vyks jau šeštasis bėgimas gamtos takais (angl. trail) „Trail Kuršių Nerija“, kasmet suviliojantis vis daugiau sportininkų. Jau dabar aišku, kad į vieną gražiausių Lietuvos kampelių atvyks ne tik pajėgiausi Lietuvos trail bėgikai, bet ir svečiai iš Latvijos, Suomijos, Ukrainos, Nyderlandų, Belgijos, Estijos, Lenkijos ir Airijos.

Ištvermingiausi sportininkai spalio 15 d. pradės įspūdingą 70 km distanciją nuo Nidos iki pat Smiltynės. Dalyviai šį nuotolį turės įveikti bėgdami miško takais ir takeliais, kopas, per Raganų kalną bei kitas gamtos kliūtis. Tai pareikalaus didelės ištvermės. Praėjusiais metais šią distanciją greičiau nei per 6 val. nubėgo tik du dalyviai – Vaidas Žlabys ir Justinas Vaižmužys.

Didžiausio populiarumo „Trail Kuršių Nerija“ varžybose sulaukia 10, 21 ir 42 km distancijos. Jiems bus duoti du startai – spalio 14 d. vakarą ir spalio 15 d. Dalyviai patys galės rinktis, kada norės startuoti bei kokį nuotykį nori patirti – šviesoje ar tamsoje.

Renginio organizatorius Arvydas Gintauskas teigė, kad šiais metais kai kurios trasos yra minimaliai pakoreguotos, jog nuotoliai atitiktų maratono bei pusmaratonio distancijas. Keletas tarpsnių bus atnaujinti ir 70 km trasoje.

„Trail Kuršių Nerija“ organizuos ir žygius. Tomis pačiomis 42, 21 ir 10 km trasomis bus galima keliauti.

Bėgimo šventė Kuršių nerijoje prasidės varžybų centre – Smitynės jachtklube. Čia bus starto vieta visoms distancijoms.

Čia vyks ir įvairūs pokalbiai apie sportą. Apie nestandartinius ištvermės nuotykius pasakos Audinga Audruškevičiūtė, Temą „Ar tikrai mažiau yra daugiau“ aptars Edvardas Moseika, apie savo gana šviežią patirtį kalbės dešimtgubą ultratriatloną įveikęs Tautvydas Grabauskas. Kiti pašnekovai – taip pat garsūs bėgimo ar kalnų mėgėjai: Saulius Damulevičius, Daugirdas Šemiotas, Gitana Akmanavičiūtė, Monika Milė ir Ignas Dombrauskis.

Spalio 15 d. 8 val. Nidoje startuos 70 km bėgikai. Kiek vėliau Smiltynėje bus duotas ankstyvas startas 42 km žygeiviams. Vėliau į trasą žengs su saule norintys žygiuoti 21 ir 10 km distancijų dalyviai. Netrukus išbėgs 42, 21 ir 10 km distancijų dalyviai. Renginyje taip pat lauks zumba šokių apšilimas, apdovanojimai bei simbolinis 3 km bėgimas vaikams su tėveliais.

Dalyviai finiše nemokamai bus pavaišinti kareiviška vegetariška koše.

Renginys kasmet tampa vis populiaresnis, tai suteikia papildomos motyvacijos ir organizatoriams.

„Manome, kad pirmiausia žmones vilioja gamta. Taip pat bėgimai vyksta tokiais takais, kuriais turistai paprastai nevaikšto, jais naudojasi nebent grybautojai arba gyvūnai, – teigė A. Gintauskas. – Kuršių nerijoje yra labai daug gražių užslėptų vietų, kur sunku patikėti, kad gali būti taip gražu. Daug kas nori tą pamatyti. Dalyviams, matyt, patinka ir sklandus varžybų organizavimas, suteikiamos sąlygos ir patogumai.“

Praėjusiais metais 47 km rungtyje nugalėjęs Renaldas Bugys tvirtino, kad nesistebi tokiu dideliu šio renginio populiarumu. Pasak jo, vis daugiau žmonių neapsiriboja asfaltu ar stadiono danga. Bėgimas gamtos takais gali suteikti daug naudos tiek kūnui, tiek protui.

„Tokiose varžybose yra bėgama ant skirtingas dangų, dirba vis kiti raumenys, o ypač tie, kurie negauna krūvio bėgant stadione. Iš emocinės pusės naudinga yra tuo, kad žmonės bėga miške, gamtoje ir gali atitrūkti nuo miesto, savotiškai pailsėti“, – teigė R. Bugys.

„Trail Kuršių Nerija“ organizatoriai taip pat neslepia, jog jeigu ši sėkmės istorija tęsis, ateityje galbūt bus organizuojami 100 ar net daugiau km bėgimai ypač ištvermingiems sportininkams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *