2024 30 balandžio

Pusfinalio išvakarėse – nervinis drebulys?

Ketvirtadienį Lietuvos moterų krepšinio čempionato pusfinalio karą pirmuoju mūšiu pradės Klaipėdos „Neptūno“ ir Kauno „Aisčių–LSMU“ komandos.

Šie klubai reguliariajame čempionate finišavo šalia vienas kito, užėmę antrą ir trečią vietas. Per ketverias tarpusavio rungtynes abi ekipos pasidalijo po dvi pergales, tačiau pakiliau pirmąjį etapą baigė pastaruosius du mačus laimėjęs „Neptūnas“.

Sėkmės prieš „aistes“ klaipėdietėms buvo pirmosios istorijoje, kuri pradėta skaičiuoti nuo 2019-ųjų, kai uostamiesčio moterų komandą po savo sparnu priglaudė „Neptūno“ vyrų klubas.

 „Tai buvo mums labai svarbios pergalės, tačiau nereikia akcentuoti jų. Jos buvo reguliariajame čempionate, o artėjančios rungtynės – visiškai kitas puslapis ir visiškai kito kalibro, – tinklalapiui „moterulyga.lt“ sakė žaidžiančioji „Neptūno“ vyr. trenerė Andra Gabalytė. – Kai ateina atkrintamosios, tai yra visai kitos rungtynes ir kita psichologija. Akcentavome, jog turime susitelkti ties tuo, ką reikia daryti, kad kiekviena išeitų į aikštelę ir darytų savo darbą.“

Dvikovose su „aistėmis“ klaipėdiečių gretose ryškiai spindėjo Agnė Černeckytė, fiksavusi geriausius sezono vidurkius. Ji kaunietėms vidutiniškai atseikėjo po 17,8 taško, o tritaškius metė net 48,4 proc. taiklumu (15 iš 31).

A. Černeckytė pagal tritaškių metimų skaičių yra antra žaidėja lygoje (vid. po 8 per rungtynes), o „Neptūnas“ – daugiausia tritaškius metanti komanda (vid. po 26,4 per rungtynes).

A. Gabalytės treniruojama ekipa taip pat reguliariajame čempionate šiek tiek lenkė „aistes“ pagal rezultatyvumą – 67,4 taško , kauniečių – 66.

 „Neptūnas“ – labai nenuspėjama komanda tiek puolime, tiek gynyboje, – kalbėjo „Aisčių–LSMU“ strategas Rokas Kondratavičius. – Klaipėdos komanda visais metais išsiskiria tolimais metimais, bus labai svarbu neleisti susikurti gerų progų atakuojant iš toli. Kitas dalykas – atkovoti kamuoliai, nes kai uždarome metimus, aukštaūgės dažnai pasinaudoja antrosiomis galimybėmis. Jeigu pataiko, klaipėdietės žaidžia rezultatyviai, o jeigu gerai metančios nepataiko, jos dažniausiai sustoja. Puolime turime pasinaudoti tuo, kad „Neptūnas“ turi mažiau krepšininkių, sužaisti greičiau, pavarginti gynyboje. Žinome kelias labai silpnas žaidėjas gynyboje ir per jas regsime savo atakas.“

Tuo metu kaunietės taip pat turėjo savąją lyderę mūšiuose su „Neptūnu“. Martyna Petrėnaitė iki šiol, susitikimuose su pajūrio komanda, vidutiniškai per rungtynes pelnė po 16,3 taško, o bendras rezultatyvumo vidurkis siekė 11,4 taško.

Biržietė kovojant su klaipėdietėmis iš toli atakavo 50 proc. taiklumu (11 iš 22). Apskritai reguliariajame čempionate ji tritaškius metė 27,4 proc. taiklumu (17 iš 62).

„Vienas lauke – ne karys, „aisčių“ komandoje yra daugiau gerų žaidėjų ir jų negalime pamiršti, – pabrėžė A. Gabalytė. – Kiekviena iš mūsų turi užduotis tiek asmeniškai, tiek komandos atžvilgiu. Jeigu uždengsime vieną žaidėją, gali iššauti kita, todėl visos turime būti susikoncentravusios ties kiekviena krepšininke, kuri tuo metu yra aikštelėje.“

Antrąjį sezoną „Neptūną“ treniruojančiai A. Gabalytei tai bus atkrintamųjų krikštas dirbant vyr. trenerio poste. Prieš jį solidžiai nuvairavusi Klaipėdos klubą į finišą reguliariajame čempionate, kylanti specialistė savo patirtimi stengiasi paruošti jaunąsias auklėtines žūtbūtiniams mūšiams.

„Buvo keli pokalbiai prieš vaizdo peržiūras, kad jos stengtųsi susitvarkyti su jauduliu kiek įmanoma. Būna, kad dažnai didelis noras labai pakiša koją. Stengiuosi įnešti ramybės į jų būseną, o rungtynės parodys, kaip mums pavyko susitvarkyti su psichologija ir įtampa“, – sakė net 19-ąjį sezoną rungtyniaujanti klaipėdietė.

Kaip keičiasi „Neptūno“ veidas, kai A. Gabalytė vadovauja komandai aikštėje ir kai patarimus dalija iš už šoninės linijos?

„A. Gabalytė ne be reikalo yra žaidžiančioji trenerė ir sukaupusi tokią milžinišką patirtį, – pabrėžė pusfinalio oponentas R. Kondratavičius. – Labai jaučiasi, kai ji vadovauja komandai iš šono ir kai tai daro būdama aikštėje. Komanda su Andra žaidžia ramiau, protingiau, skaito situacijas, ji įveda kalbėjimą gynyboje, puolime gerai nusimeta kamuolį ir išnaudoja savo progas. A. Gabalytė, atrodo, žaidžia dar geriau ir brandžiau, šį sezoną palaiko labai gerą formą. Vienas akcentų – gynyba prieš ją, nes nemažai mus atakavo, su mumis turėjo geras rungtynes. Išėmus ją iš „Neptūno“ žaidimo, jis skirtųsi kaip diena ir naktis. Statiškai gal taip nesimato, bet trenerė – vienas kertinių žmonių. Jeigu jai nesiklijuoja žaidimas, tai pasijaučia visai komandai.“

„Aistės“ į pusfinalio mūšį su „Neptūnu“ žengia skaudžiai pralaimėjusios Karalienės taurės turnyro finalą, kuriame paskutinę minutę nusileido Vilniaus „Kibirkšties–MRU“ žaidėjoms.

Nors kaunietės praleido skausmingą smūgį, R. Kondratavičiaus tikinimu, auklėtinės iš titulo rungtynių atkrintamosioms pasisėmė daug naudos.

„Finalas pridėjo komandai pasitikėjimo savimi, – teigė kauniečių strategas. – Jeigu demonstruosime tokį žaidimą, kaip Karalienės taurės finale, taip pat drausmę ir discipliną, manau, šioje serijoje turime nugalėti. Žaidėjos pajautė, kad turi tikrai daugiau potencialo nei atrodė reguliariajame sezone.“

„Aisčių–LSMU“ ir „Neptūno“ pusfinalio iki dviejų pergalių pirmosios rungtynės vyks  ketvirtadienį 17 val. Kaune.

„Neptūno“ nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *