2024 27 liepos

Trenerė J. Bogužienė: „Man buvo gaila D. Pancerevo, kad jis neturi vaikystės“

„Daniilas nuo mažens buvo kitoks nei bendraamžiai, – prisiminė trenerė Jandra Bogužienė, apie medaliais ir rekordais šiomis dienomis Klaipėdos baseine džiuginusį D. Pancerevą. – Jis kelionių į varžybas metu vietoje juokelių su draugais, imdavo į rankas knygas, ne nuotykines, o rimto turinio, ir pasinerdavo  į jas. “

Kol buvo visai nedidukas, D. Pancerevas lankė karatė treniruotes, tačiau, tikriausiai, tėvelio, buvusio plaukiko, įtakotas atėjo į „Gintaro“ baseiną.

Vienu metu treniravosi ir ant tatamio, ir vandens takeliuose, tačiau neilgai trukus buvo pasirinktas vien plaukimas.

D. Pancerevas nuo mažens ėmė šturmuoti savo amžiaus rekordus. Jis vienodai greitai plaukė bet kuriuo stiliumi. Pirmąsias pergales skynė ir kitų rekordus „daužė“ plaukdamas krūtine („brasu“).

„Daniilas puikiai greitai plaukia ne tik tais stiliais, kuriuos matėme savaitgalį Klaipėdoje vykusiame čempionate, bet ir „kompleksu“, nugara. Jis dar būtų ir šiose rungtyse užėmęs geras vietas, tačiau buvo susikoncentravęs į savo pagrindinius stilius“, – įsitikinusi J. Bogužienė.

Anot trenerės, medaliai ir rekordai liejasi laisvai ne vien todėl, kad vaikinas turi plaukiko talentą, tačiau ir todėl, kad nuo mažens buvo darboholikas („treniruotholikas“), nuo pirmųjų pratybų jau turėjo nusimatęs tikslus. Tad nenuostabu, kad per kiekvienas vaikų, jaunučių varžybas jis ne vieną kartą lipdavo ant prizininkų pakylos.

J. Bogužienė, turėjusi džiaugtis į grupę patekus tokiam auklėtiniui, savy kartais net pagailėdavo D. Pancerevo, kad berniukas neturi vaikystės: jokių pramogų, jokių linksmybių su bendraamžiais, visada rimtas, susikaupęs, ir vien baseinas bei knygos.

Kai sportininkas ūgtelėjo, specialistė, susitikusi su tėveliu, pripažino, kad Klaipėda nebepajėgi duoti tiek, kiek plaukikui reikia, kad kiltų jo rezultatai. Sutarė, jog Lietuvos sporto meistro vardą uostamiestyje pasiekusiam Daniilui reikia ieškoti geresnių sąlygų užsienyje.

Iš pradžių buvo svarstytas Anglijos variantas, tačiau vėliau rasta išeitis Tailande, kuriame treniravosi lietuviai. Toje šalyje jis tapo „The British International School“, kurioje mokoma pagal Kembridžo ugdymo programą, moksleiviu. Mokyklos vadovybė, pamačiusi klaipėdiečio rezultatus, vos ne akimirksniu priėmė jį į savo įstaigą ir padengė visas jo mokslo ir gyvenimo lėšas. Tėvams tik reikėjo papurtyti piniginę dėl sūnaus  kelionių į Tailandą ir įvairias varžybas.

Tačiau dėl COVID-19 pandemijos, nuo kovo mėnesio D. Pancerevas nebegalėjo grįžti į Tailandą – pastaruosius devynis mėnesius treniravosi Klaipėdoje.

Pats sportininkas ir Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Tomas Kučinskas ateitį mato viename iš universitetų Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Anot J. Bogužienės, D. Pancerevas turi būti geru pavyzdžiu kitiems jauniems Klaipėdos plaukikams, kurie pritingi treniruotis.

Ar matysime klaipėdietį kitais metais Tokijo olimpinėse žaidynėse, parodys ateitis. Dar laikas neprarastas, D. Pancerevo dar laukia varžybos, kuriose galės stengtis įvykdyti olimpinį normatyvą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *