2024 27 liepos

A. Mažeika: „Stengsiuosi patekti į Tokijo olimpiadą“

Geriausias 2020-ųjų Klaipėdos sportininkas Andrius Mažeika kupinas vilčių įsėsti į traukinį, važiuosiantį į Tokijo vasaros žaidynes, kurios dėl pandemijos nusikėlė į šiuos metus.

„Olimpinės žaidynės – vienas iš mano daugybės tikslų, – neslėpė A. Mažeika, paklaustas apie siekius sportinėje karjeroje. – Dar vienas noras – visiškai išsigydyti traumas, kad galėčiau kovoti dėl bilieto į Japoniją. Šie du tikslai tarp savęs yra tampriai susiję.“

Būsimą laisvųjų imtynių meistrą, tuomet dar 9-metį vaiką, „Gilijos“ pradinėje mokykloje atrado Olegas Voitechovskis, atleto biografijoje įrašytas pirmuoju treneriu.

Kad A. Mažeika taps imtynininku, buvo, galima sakyti neišvengiama. Dėdė Petras Mažeika – žinomas sambo imtynių meistras vėliau ar anksčiau būtų nuvedęs sūnėną į imtynių salę. Tiesiog O. Voitechovskis aplenkė šiek tiek laiką.

Iki praveriant imtynių salės duris, A. Mažeika spėjo užsirašyti į gimnastikos būrelį. Ant „turniko“ neilgai laužė „vilkus“ ir „meškas“, žinojo, kad jo tikroji sporto šaka susijusi su kova ant kilimo.

„Kad lankysiu imtynes – tai buvo tik laiko klausimas. Dėdė – imtynininkas, pažįstamų rate irgi nemažai imtynes lankiusių bendraamžių. Tiesiog sulaukiau tos dienos, kai treneris pačiupo, atsivedė į salę. Ir taip joje, su įvairiomis pertraukomis, penkiolika metų“, – pasakojo A. Mažeika.

Dar sportininkas, kaip beveik visi imtynininkai, mėgsta žaisti futbolą. Šis žaidimas kovotojams, tikriausiai, patinka labiau nei pačios imtynės, nes ne vienas imtynininkas puikiai rungtyniauja oficialiose futbolo varžybose.

Dabartinis A. Mažeikos treneris Sergejus Kasimovas pasidžiaugė, kad A. Mažeika yra tikras nuosekliai tikslą siekiančio sportininko pavyzdys.

„A. Mažeika – tikras juodadarbis. Į treniruotes veržiasi, net reikia stabdyti, – teigė S. Kasimovas. – Jis – myli savo darbą. Jei kai kuriems treniruotės yra katorga, tai Andriui teikia malonumą. Andrius nerealiai azartiškas atletas, negali pralaimėti net treniruotėse.“

Anot Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio, A. Mažeika pergales švenčia dėl to, kad negaili savęs treniruotėse.

„A. Mažeikos rezultatai pasiekti tik po alinančių treniruočių. Jei manai, kad esi gabus imtynininkas, tokia samprata nieko nepasieksi. Talento kruopelę reikia puoselėti nuolatos ir sunkiai ariant pratybose“, – auklėtinį įvertino S. Kasimovas.

Klaipėdietis nuolat švenčia pergales Lietuvos laisvųjų imtynių čempionatuose, su nugalėtojo taure dažnai grįžta iš tarptautinių turnyrų.

Pirmą kartą iškovotą geriausio miesto sportininko titulą „uždirbo” A. Mažeika už gana sėkmingą pasirodymą Europos čempionate, kuriame užėmė 11-ąją vietą.

2018-aisiais jis jau buvo arti metų laureatų trijulės – liko ketvirtas.

Dabar, kai sportą yra sukaustęs karantinas, imtynininkas turi daugiau laiko saviugdai – skaito jam patinkančias rimto turinio knygas, klausosi mėgstamos muzikos.

O kai vėl atsivers sporto salės durys, ant kilimo jo jau lauks komandos draugai – Lukas Krasauskas, Tomas Baracevičius ir kiti treniruotėse būsiantys klaipėdiečiai, kurie vienas kitam neleidžia užmigti ant laurų – stumia vienas kitą į priekį. Nenuostabu, kad Klaipėdos imtynininkai nuolat yra geriausi laisvųjų imtynių stiliaus kovotojai Lietuvoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *