2024 23 balandžio

E. Tilvikas: „Man – 60? Netikiu“

Šiomis dienomis 60-metį švenčiančiam kalnų užkariautojui, orientavimosi sporto monstrui Edmundui Tilvikui vaikystė buvo nelengva, bet įdomi.

Reikėjo kentėti trijų vyresnių brolių „pamokas“. Įdomus Edmundo statusas buvo šeimoje – „antras nuo galo“.

Dar sunkiau buvo patiems tėvams, sulaukusiems penkių sūnų. Galima tik įsivaizduoti, kas dėjosi namuose. Kone visi tuometės Lenino (dabar Vilties) gatvės gyventojai žinojo Tilvikų šeimą.

Sportininkais tapo du – daugiau nei metais vyresnis Jonas ir Edmundas. Kitų Tilvikų keliai nesusikirto su sportu.

Jubiliatas buvo perspektyvus imtynininkas, skynęs pergales sambo ir dziudo imtynėse, tačiau viskas sustojo, ir pasisuko netikėta kryptimi, kai Edmundas išvyko studijuoti.

Čia jis buvo užkrėstas kalnų turizmo virusu. Tai yra baisus virusas – nuo jo nėra vaistų. Jei susergi, tai susergi visam gyvenimui.

Po studijų grįžęs į Klaipėdą, E. Tilvikas čia ėmė sėti meilės kalnams, aukščiams sėklas. Nuo 1985 metų iki šių dienų dirba Klaipėdos moksleivių saviraiškos centre (buvusioje Jaunųjų turistų stotyje) turizmo skyriaus metodininku.

Šio centro patalpose įrengė laipiojimo sieną, ant kurios vyksta Lietuvos boulderingo čempionatai, turnyrai.

Jubiliatas yra ilgamečiu „Jaunystės“ orientavimosi sporto klubo prezidentu. Ne tik organizuoja, bet ir rodo pavyzdį, pats dalyvaudamas miesto ir šalies varžybose.

Lietuvoje E. Tilvikas yra vienas labiausiai patyrusių turizmo žygių vadovų, surengęs daugybę kelionių į kalnus, taip pat baidarėmis, dviračiais. Ne viena Klaipėdos jaunimo karta, vedina klaipėdiečio, pažino savo gimtąjį kraštą, išmaišė visą buvusią Sovietų Sąjungą ir Europą.

Kolegos E. Tilviką karūnuoja miesto moksleivių turizmo sąskrydžių ir įvairių varžybų siela.

Nuo 2000 m. Klaipėdos kalnų sporto klubo vadas Jūros šventės metu kartu su kitais „Jaunystės“ nariais rengia orientavimosi sporto varžybos, į Lietuvos pajūrį sukviesdamas šimtus šios sporto šakos mėgėjus ne tik iš šalies, bet ir užsienio.

„Ar man jau 60? – negalėjo patikėti E. Tilvikas. – Netikiu. Laiko lėkimo tikrai nejaučiu. Kai nuolat sukiesi tarp jaunų žmonių, tiesiog užstringi laike.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *