2024 27 liepos

Geriausias Lietuvos karatistas klaipėdietis E. Gužauskas apie nokautus, verslą, vestuves

Skambios pergalės Europos ir pasaulio karatė čempionatuose, kasdieninės varginančios treniruotės, po jų – jaunųjų karatistų ugdymas Klaipėdoje ir Šilutėje, privataus verslo puoselėjimas ir savų vestuvių planavimas – tokiomis nuotaikomis pastaruoju metu gyvena geriausias 2020-ųjų Lietuvos kiokušin karatė atstovas, Klaipėdos „Shodan“ klubo tituluotasis atletas Eventas Gužauskas.

Sporto šaka buvo tarsi nulemta

Į pirmąją karatė treniruotę Eventą atvedė tėtis, kai jam buvo vos septyneri. Tuomet Naujojoje Akmenėje nebuvo labai daug sporto šakų. Tėveliai rinkosi, kad vaiką ugdytų geras specialistas, todėl kreipėsi pas trenerį V. Silvašką

Baigus mokyklą E. Gužauskui reikėjo pasirinkti universitetą ir profesionalų karatė klubą. Tėvų ir trenerio paragintas jaunasis sportininkas nusprendė studijuoti uostamiestyje, o treniruotis „Shodan“ karatė mokykloje. Akmeniškis žinojo, kad mieste labai profesionaliai dirba to paties trenerio V. Silvaškos auklėtinis Lukas Kubilius.

„Taip atsidūriau jo vadovaujamoje karatė mokykloje ir tuo labai džiaugiuosi, – pasirinkimu yra patenkintas E. Gužauskas. – Tai neabejotinai profesionaliausia Lietuvos karatė mokykla. Jos veiklą atspindi ir rezultatai Europos ir pasaulio čempionatuose. Nuo vaikystės stengiausi išsikovoti lyderio poziciją – jau būdamas dešimties skyniau pergales tarp bendraamžių Lietuvos čempionatuose. Penkiolikos metų pirmą kartą dalyvavau Europos čempionate ir likau antras, po metų jau tapau Europos 16-mečių čempionu. Senojo žemyno pirmenybėse triumfavau ir tarp 17-mečių, kelis kartus tarp jaunimo ir suaugusiųjų. Lygių neturėjau ir Belgijoje vykusiame Europos pilno kontakto karatė čempionate. Kiekviena pergalė yra savotiškai svarbi ir įsimintina.

Titulai įkvepia ir auklėtinius

Paklaustas, kur yra „Shodan“ klubo sėkmės paslaptis, E. Gužauskas teigė, kad viską lėmė stiprus pagrindinis mokytojas – L. Kubilius. Ir visi „Shodan“ klubo treneriai yra labai atsidavę darbui, mėgstantys karatė sportą  ir siekiantys, kad auklėtiniai užimtų aukštas vietas.

„Shodan“ – gerai išvystyta organizacija: stovyklos, renginiai, varžybos. Labai veiklus klubas. Mūsų išties yra labai daug, visi esame darnūs ir tvirti lyg vienas kumštis. Toks tas pagrindinis sėkmės receptas – visi esame savo srities profesionalai, – teigė E. Gužauskas. – Mano treneris klaipėdietis L. Kubilius yra labai tituluotas – triskart Europos ir dukart pasaulio prizininkas. Pats ne kartą Europos čempionatuose kopiau ant aukščiausiojo pakylos laiptelio, gerai sekėsi ir pasaulio čempionate. Manau, kad asmeniniai pavyzdžiai labai skatina auklėtinius. Bent jau man taip buvo ir dabar yra, kai kartu sportuojame su treneriu – visai kita atmosfera, užsidegimas, motyvacija… Yra sakoma, kad kiekvienas mokinys turi stengtis pranokti savo mokytoją. Jei tai pavyksta, vadinasi mokytojas buvo išties geras.

Mano trenerio L. Kubiliaus filosofija, charakteris, pozityvas įkvepia labai daug vaikų ir jaunimą keisti gyvenimo būdą, sportuoti, siekti rezultatų. Man labai patinka tai, kad niekada per treniruotes nebūna pykčio, tik geros emocijos. Treniruotės prasideda ir baigiasi su šypsena. Tiesiog grįžti namo pilnas teigiamų emocijų.

Esu aprūpintas viskuo: papildais, inventoriumi, organizuojamos įvairios treniruočių stovyklos. Sąlygos – idealios. Dabar mano tikslas – kuo geriau pasirengti birželio mėnesį Gruzijoje vyksiančiam Europos čempionatui.  

Kai labai nori – viskas yra įmanoma

„Jei laikaisi režimo ir plano, gali nuveikti labai daug. Esu įsitikinęs, kad prisišaukti sėkmės paukštę gali tik nuoširdžiu darbu. Mėgstu posakį: „Ką darai, daryk gerai“. Šia filosofija ir bandau vadovautis“, – teigė daugkartinis Europos kiokušin karatė čempionas, karatė olimpiadoje šeštą vietą užėmęs E. Gužauskas.

Jo trofėjų lentynose – per pusšimtis įvairių įspūdingo dydžio ir grožio taurių, tačiau sportininkas įsitikinęs, kad tobulėti padeda ne tik pergalės, bet ir pralaimėjimai.

„Visada norisi būti geriausiu, tačiau nereikia bijoti ir pralaimėti. Po nesėkmių susimąstai, ką galėjai padaryti kitaip, bandai išanalizuoti visas smulkmenas ir klaidų daugiau nebekartoti. Tai taip pat padeda tobulėti“, – porino E. Gužauskas.

Tiesa, pastaruoju metu atleto karjeroje pralaimėjimų – labai mažai. Jis vienas iš tų sportininkų, kuris griežtai laikosi treniruočių režimo, sporto salėje stengiasi dirbti daugiau nei šimtu procentų, jog per varžybas ramia sąžine sau galėtų pasakyti: „Kovojau iš paskutiniųjų, atidaviau visą save“.

Tarp įkvėpėjų – ir L. Kleiza

E. Gužauskas nuo vaikystės labai domėjosi krepšiniu ir tarp jo įkvėpėjų buvo Lietuvos rinktinės žaidėjas, ragavęs ir NBA lygos duonos, – Linas Kleiza.

 „Jis krepšinio aikštelėje niekada nenuleisdavo rankų, jei ir nesisekdavo. Mane žavi būtent L. Kleizos kovotojo charakteris ir lyderio savybės. Gaila, kad labai anksti baigėsi jo krepšininko karjera“, – pastebėjo karatistas.

E. Gužauskas pridūrė, kad labiausiai sportuoti paskatino pirmasis karatė mokytojas iš Naujosios Akmenės – V. Silvaška ir „Shodan“ klubo prezidentas L. Kubilius.

„Kad ir dabar treniruodamas jaunąją karatistų kartą, stengiuosi būti kuo panašesnis į šiuos savo karatė mokytojus. Bandau surasti tarpinį variantą, kuris būtų savitas man. Manau, kad esu gana griežtas treneris, tačiau stengiuosi būti teisingas. Esu toks, kad negaliu nekreipti dėmesio, jei kas nesilaiko taisyklių, režimo. Kiti sako: „Ai, nekreipk dėmesio, tas vaikas yra padūkęs, pats nusiramins ir tiek“. Man nekreipti dėmesio nepavyksta. Noriu, kad  būtų tvarka, turi visi klausyti ir stengtis treniruotėse atiduoti visas savo jėgas“, – tvirtino E. Gužauskas.

25 metų profesionalus atletas karatė sportu jau užsiima gerokai daugiau nei pusę savo gyvenimo – net 18 metų. Per tą laiką treniruotėse yra išlieta išties daug prakaito, apkeliauta beveik visa Europa, aplankyta ir egzotinių šalių, pabūta ir Tekančios Saulės šalyje Japonijoje ir Kazachstane, teko stovyklauti ir Prancūzijos kalnuose.

„Atsiminimų ir įspūdžių – begalybė. Kiek per tą laiką sutikta gerų žmonių, kiek patirta džiaugsmo ir kitų nepamirštamų emocijų… Karatė sporto šaka mane patį pakeitė kaip žmogų, kaip asmenybę, išugdė tikslų ir svajonių siekimo jausmą“, – džiaugėsi sportininkas.

Karantinas sužadino kūrybiškumą

2020 ir 2021 metai sporto pasauliui buvo labai sudėtingi, tačiau E. Gužauskas sugebėjo išlikti aukštumoje – buvo pripažintas geriausiu Lietuvos kiokušin karatė sportininku, tapo geriausiu Klaipėdos sportininkų tarp neolimpinių sporto šakų atstovų, neturėjo lygių Europos čempionate.

Kovotojas pasidžiaugė, kad per sunkųjį laikotarpį, nors varžybų buvo ir mažokai, pavyko išlaikyti sportinę formą.

„Tai yra labai svarbu, – pastebėjo E. Gužauskas. – Per pirmąjį karantiną profesionaliai sportuoti sporto salėse negalėjome, tad teko treniruotis individualiai lauke. Kiek įmanoma, stengiausi palaikyti treniruočių tempą. Svarbu, kad neužklupo ligos. Per antrąjį karantiną aukšto meistriškumo sportininkams jau leista sportuoti sporto salėse, vyko ir vyksta varžybos, tad jau geriau.

Paklaustas, ar sudėtinga pradedančiuosius sudominti karatė sportu, ką patarti tėveliams, norintiems, kad jų vaikai sportuotų, tačiau nedrįsta ateiti į treniruotes, E. Gužauskas teigė, kad visada kartojo, jog karatė – ne žaidimai, čia juokelių ir linksmybių mažiau. „Tai – individuali sporto šaka ir dirbama su pačiu savimi. Čia dažnai tenka patirti jaudulio, įtampos, emocijų, – teigė atletas. – Visa tai įvardyčiau teigiamu dalyku, kadangi būtent čia mes išmokstame tvarkytis su emocijomis ir įtampa. Bet kokioje gyvenimo situacijoje: ar darbe, ar mokykloje būna daug įtemptų momentų ir jei mes išmokstame savo emocijas valdyti, tad galime priimti teisingus sprendimus. Tiesiog ne kartą esame susidūrę su panašia emocine būsena ir žinome, kaip su ja geriausia tvarkytis.“

E. Gužauskas prisipažino, kad sportas padėjo jam susitvarkyti su stresu ir kritinėmis situacijomis. Kaip antai, prieš kontrolinius ar egzaminus bendraklasiai labai stresuodavo, dalis jų nuo įtampos vos nulaikydavo rašiklį rankose, o kovotojui stresas, adrenalinas po daugelio varžybų tapo įprastu reiškiniu, kurį yra išmokęs valdyti.

Pasak čempiono, sportas, valia, užsispyrimas, pergalių siekis ir atkaklus darbas išugdo tvirtą charakterį.

„Karatė sportas ugdo ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai, tai susikoncentravimas į save, savo kūną, mintis, veiksmus. Tai tuo pačiu ir geras laiko praleidimo būdas, nebūtinai siekiant rezultato. Mūsų klubo – Klaipėdos „Shodan“ bendruomenė yra labai stipri, taip pat stipri ir Lietuvos kiokušin karatė federacija, vieni kitus labai palaikome“, – pasidžiaugė E. Gužauskas.

Vienas iš kiokušin karatė lyderystės pavyzdžių yra tai, kad „Shodan“ klubas vienas pirmųjų pradėjo nuotoliniu būdu – internetu organizuoti aukščiausio lygio varžybas, įvairius mokymus ir seminarus.

„Vaikus sudominti sportuoti ne sporto salėse, o prie kompiuterių ekranų mums, treneriams, buvo savotiškas iššūkis, – neslėpė kovotojas. – Manau, kad gerai susitvarkome su tokia naujove. Labai pasiteisino „online“ varžybos. Tai tarsi motyvacinė priemonė sportuoti. Jei nebus jokių iššūkių, tai išlaikyti vaikus klube bus labai sudėtinga. Jiems reikia ryšio, bendravimo, dėmesio. Šiuo sudėtingu pandeminiu laikotarpiu varžybos internetu – tarsi papildoma paskata ruoštis varžyboms, o jas laimėjus, norima toliau sportuoti ir neapleisti savo pozicijų. „Online“ internetu mažieji laikė ir karatė egzaminus. Mes, treneriai, prisibijojome, kaip čia bus, ar vaikams pavyks, kaip jie jausis ir panašiai. Tačiau labai maloniai nuteikė tai, kad mažiesiems tai buvo labai džiugi emocija. Visi kažkaip persiorientavome ir dirbame, kaip galima geriau, pagal esamą situaciją.

Japonijoje – reklaminis veidas

Paprašytas įvardyti vieną skambiausią savo sportinės karjeros pasiekimą, sportininkas išrinko pasaulio karatė absoliučios kategorijos čempionatą, vyko 2019-ųjų lapkritį.

„Ją vadiname olimpiada, nes vyksta tik kas ketverius metus. Tarp kone 160 pasaulio geriausių karatistų užėmiau aukštą šeštą vietą. Tai tikrai puikus rezultatas, žinant tai, kokio tai lygio varžybos ir kokio meistriškumo karatistai varžėsi šiame čempionate, – pastebėjo E. Gužauskas. – Būtent minėtame pasaulio čempionate Japonijoje buvau matomas visur: ir metro, ir ant didžiulių ekranų mirgėjo reklamos su mano atvaizdu. Man didžiulė garbė buvo būti tarp pasaulio karatė lyderių. Tačiau to labai nesureikšminu ir nesipuikuoju. Tiesiog prieš tai vykusiame Europos čempionato finale savo varžovą pasiunčiau į nokautą efektingu smūgiu, atlikdamas kūlverstį. Apskritai Europos ar pasaulio čempionatų finaluose nokautai būna labai reti, mat lemiamuose mūšiuose susitinka patys stipriausi, vienas kito verti varžovai. Manau, kad būtent dėl to nokauto ir patekau į tuos stendus.

Verslas juda, vestuvės – vasarą

E. Gužauskas neslepia, kad yra pasipiršęs savo širdies draugei Karolinai. Jei baigsis karantinas ir nesulauksime naujų koronaviruso bangų, vasara planuojamos vestuvės.

„Su Karolina esame jau septyneri metai. Ji – taip pat iš Naujosios Akmenės. Gyveno ir Vilniuje. Kai atvyko į Klaipėdą, iš karto įsimylėjo šį miestą“, – apie antrą pusę atviravo kovotojas.

Profesionalus sportininkas ne tik siekia sportinių aukštumų, tačiau ir rūpinasi mokslais, vysto savo verslą.

„Klaipėdos universitete baigiau prekybos vadybos studijas. Turiu savo nuosavą verslą – vaikiškų prekių parduotuvę. Per karantiną ją kuriam laikui teko uždaryti, tad daugiau koncentravomės į internetinę prekybą. Būtent internetinį verslą pradėjau Naujojoje Akmenėje, dar prieš studijas. Kai išėjau iš tėvų namų ir persikėliau gyventi į Klaipėdą, verslą teko suaktyvinti – atidarėme parduotuvę. Po truputį augame, vietoje nestovime, – šypsojosi veiklusis vyras. – Kai labai nori – viskas įmanoma. Dar spėju pažaisti ir tenisą, mėgstu vaikščioti su savo šuniuku gamtoje. Patinka aktyvus laisvalaikis – retai sėdžiu sudėjęs rankas namuose. Patinka būti su šeima, dažnai nueinu į pirtį. Nuvažiuoju ir prie jūros.“

Asmeninio archyvo ir Algimanto Brazdžiaus nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *