2024 23 balandžio

„Šermukšnio“ kurtieji sportininkai virto buriuotojais

„Buvo dalyvių, kuriuos norėčiau matyti buriavimo sporte. Nors daugelis jų pirmą kartą įsėdo į jachtas, tačiau labai greitai „pagavo“ šios sporto šakos subtilybes“, – treneris Antanas Juodsnukis gyrė Klaipėdos „Šermukšnio“ kurčiųjų sporto klubo narius, susipažinusius su pirmosiomis buriavimo abėcėlės raidėmis.

Keturias dienas Elektrėnų mariose, „Poseidono“ buriavimo klube vyko stovykla, kurioje kurtieji turėjo galimybę ne tik teoriškai, bet ir praktiškai kinkyti vėją į bures.

Vieniems tai – pirmas kartas, o kai kuriems tai buvo maloni proga prisiminti įgūdžius, gautus Kuršių mariose ar Baltijos jūroje.

Toks aktyvus ir neįprasto laisvalaikio praleidimo būdas klaipėdiečiams tapo įmanomas, nes tai buvo dalis sporto renginių organizavimo projekto „Sportuok su šeima“ (SRF-SRO-2022-1-0204), kurį finansuoja Sporto rėmimo fondas.

Kiekviena diena prasidėdavo nuo teorijos, kuri mariose virsdavo į praktines buriavimo pamokas. Klausos negalias turinčius „šermukšnius“ mokė patyrę treneriai A. Juodsnukis ir Darius Gerasimavičius.

„Mokyti kurčiuosius buriuoti – dvigubai sudėtinga, – prisipažino specialistai. – Iš pradžių turime parodyti, išaiškinti, tuomet jiems verčia vertėja. Tai užtrunka. Kurtiesiems ir buriuoti sunkiau, nes jie tarp savęs bendrauja rankomis, pirštais, o jų gi reikia jachtai valdyti. Be to, turi žiūrėti vienas į kitą bendraudami gestų kalba. O reikia laikyti vairą, virves… Pasitaikydavo, kad pradėjus tarpusavyje bendrauti, jie nuplaukdavo „į lankas“.

Treneriams ir projekto vadovei Kristinai Rimkienei įvairiose situacijose labai padėjo vertėjos į gestų kalbą – Virga Rimkuvienė ir Gabija Petrauskytė bei veiklos koordinatorė Laura Jūdvytytė.

Stovyklos dalyviai ne tik nukrypdavo nuo maršruto, bet ir susidurdavo su netikėtomis bėdomis – dėl apvirtusios jachtos tekdavo išsimaudyti. O vėliau ją atversti.

„Labai pasisekė su oru ir ypač su vėju, – pasidžiaugė treneris A. Juodsnukis. – 3 ar 4 m per sekundę vėjo buvo per akis pradedantiesiems.“

Vienas projekto tikslų buvo tai, kad sportininkai dalyvautų kartu su šeimos nariais. Tad veiklos Elektrėnuose turėjo ir dideli, ir maži.

„Laikas praleistas fantastiškai – buriuota su „Finn“, „Terra“, „Optimistų“ klasių jachtomis, papildomai pramogauta plaukiojant kateriu, irklentėmis, padangomis“, – buvo patenkinta stovyklos vadovė K. Rimkienė.

Paskutinę dieną norinčiųjų laukė varžybos, kuriose galėjo pademonstruoti, ką išmoko. Su „Terra“ klasės jachta geriausiai nardė Marija Rimkutė, „Finn“ jachta greičiausias buvo Karolis Simaitis.

„Iš stovyklos visi išvyko patenkinti, gerai nusiteikę. Jachtos, vanduo, geras oras, emocijos, tikimės, dalyvius pakrovė metams. Manome, kad jiems tiko ir patiko ši sporto šaka“, – šypsojosi A. Juodsnukis ir D. Gerasimavičius.

„Šermukšnio“ sporto klubo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *