2024 19 balandžio

Uostamiesčio kurtieji pasyvų laisvalaikį išmainė į aktyvų sportą

Klaipėdos „Šermukšnio“ klausos negalią turintys sportininkai tampa vis labiau konkurencingesni šalies pajėgiausiems šalies kurčiųjų sporto klubams.

To sulaukėme pastaraisiais metais, kai buvo vykdomas projektas „Fizinio aktyvumo skatinimas Klaipėdos apskrities kurtiesiems“ (SRF-FAV-2020-1-0205). Sporto rėmimo fondo skirtos lėšos puikiai pasitarnavo „Šermukšnio“ kurčiųjų sporto klubo jaunimui ir vyresniesiems nariams, kurie žaidžia tinklinį, badmintoną, krepšinį, mėgsta plaukimą ir lengvąją atletiką.

„Siekėme spręsti fizinio aktyvumo problemą tarp Klaipėdos apskrities kurčiųjų, nes klausos negalią turintys asmenys buvo gana pasyvūs. Tai galima paaiškinti tuo, kad jie neturėjo pilnaverčių galimybių sportuoti, ne visos prieinamos treniruotės yra pritaikytos klausos sutrikimų turintiems žmonėms. Projekto veikla numatė penkių sporto šakų treniruotes vaikams ir suaugusiems. Ateityje, jei norės kurtieji, šakų skaičius gali didėti“, – įžvalgomis pasidalijo projekto vadovė Kristina Rimkienė.

Vienu iš projekto sėkmės kertinių akmenų buvo puiki komunikacija tarp trenerių ir sportininkų. Pavyko suburti trenerių padėjėjų–asistentų grupę, mokančią lietuvių gestų kalbą. Virga Rimkuvienė, Arnestas Karpauskas ir K. Rimkienė profesionaliai perteikdavo specialistų patarimus, nurodymus kurtiesiems, nes be kokybiškos komunikacijos sunku tikėtis produktyvių treniruočių.

Badmintonas – „Šermukšnio“ pasididžiavimas

Neabejotinai sėkmingiausia sporto šaka tarp „Šermukšnio“ narių – badmintonas. Klubo nariai turi į ką lygiuotis. Šalies kurčiųjų badmintono lyderiais yra Ignas Reznikas, Emilija Unte. I. Reznikas tapo 2023-iųjų šalies kurčiųjų čempionu, E. Unte moterų grupėje iškovojo vicečempionės titulą.

Jiems auga graži pamaina – sesuo ir brolis Marija ir Tadas Rimkai. Abu jie šalies kurčiųjų jaunimo čempionate, savo grupėse, iškovojo antrosios vietos taures.

Trys „Šermukšnio“ nariai atstovaus Lietuvos komandai liepos mėnesį Brazilijoje vyksiančiame pasaulio kurčiųjų badmintono čempionate. Jei nemažins pažangos tempo, į kitas planetos pirmenybes bus pakviestas vykti ir T. Rimkus. Jog klaipėdietis yra perspektyvus badmintonininkas, įrodė Lietuvos jaunučių (girdinčiųjų) iki 13 metų čempionate iškovojęs aukso medalį.

„Labiausiai džiugu, kad į badmintono treniruotes pavyko pakviesti naujų vaikų. Nors jie didelių aukštumų nepasiekė, tačiau uoliai plušėjo mušinėdami plunksnuotąjį kamuoliuką. Šioje sporto šakoje reikia kantrybės – pergalės neateina greitai, norint kažką pasiekti, dėl didelės konkurencijos, reikia eiti ilgu meistriškumo kilimo keliu“, – pastebėjo kurčiuosius ugdantis badmintono treneris Donatas Narvilas.

Klaipėdiečiai labiausiai mėgsta plaukimą

Neabejotinai pati populiariausia sporto šaka tarp įvairaus amžiaus šermukšniečių – plaukimas. Iš pradžių buvo numatyta viena bendra treniruočių grupė, tačiau dėl norinčiųjų gausos, plaukimo mėgėjai buvo suskirstyti į dvi grupes: suaugusių ir jaunimo. Trenerės Aušros Gardžiulienės darbas davė solidžių vaisių.

2023-iųjų Lietuvos kurčiųjų čempionate pajūrio plaukikai iškovojo net 27 medalius iš 36. Absoliučiai geriausiu tapo klaipėdietis Bronius Burzdžius, iškovojęs keturis nugalėtojo titulus. Po du aukso medalius pelnė uostamiesčio atstovai Arnas Meškys ir Naida Juočinskytė.

„Klaipėdiečiai plaukimo sporto šakoje „pagavo bangą“, – juokavo varžybas stebėjęs ir prizininkus apdovanojęs Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto prezidentas Edvinas Kriūnas. – „Šermukšnis“ ir puikiai dirbanti buvusi profesionali plaukikė A. Gardžiulienė sugebėjo moksleivius suvilioti į plaukimo treniruotes. Todėl šiandien ir turime tokį akivaizdų Klaipėdos sportininkų pranašumą.“

Susidomėjimo lengvąja atletika banga

 „Šermukšnio“ klubo nariai stulbinančiu skirtumu pranoko visas kitų miestų komandas ir Lietuvos kurčiųjų lengvosios atletikos čempionate, vykusiame Vilniuje.

Suaugusiųjų grupėje uostamiesčio lengvaatlečiai laimėjo net 10 aukso medalių. Jiems konkurenciją bandę sudaryti šeimininkai – Vilniaus „Gesto“ sportininkai iškovojo vos tris čempionų titulus.

Džiugino rezultatai ir jaunių (16-17 m.) grupėje, kurioje klaipėdiečiai pasidabino penkiais aukso, dviem sidabro medaliais ir vienu bronzos.

Jog Klaipėdoje yra gerai ruošiama pamaina, įrodė pačių mažiausių, gimusių 2008 m. ir vėliau, grupėje dalyvavę pajūrio lengvaatlečiai, laimėję du aukso medalius.

Nuo praėjusių metų kone profesionaliu režimu treniruojasi bėgikai Edvinas Vaičiulis ir Nina Šamakova, rutulio stūmikė Greta Šlevinskytė.

Juos ugdantys specialistai – Aistė Daugėlaitė ir Valerijus Murašovas net patys nustebę koks noras yra užvaldęs šią trijulę.

„Edvinas ir Nina patraukė mano dėmesį, kai pamačiau, kad papildomai treniruojasi. Jiems neliepiu, tačiau patys, savo iniciatyva, daro pratybas lauke. Abu jie yra motyvuoti, o su tokiais sportininkais nėra sunku dirbti“, – džiaugėsi greitakojus treniruojanti A. Daugėlaitė.

„Labai noriai dirba – net stabdyti reikia. Tiek patinka treniruotis, kad sunku apsakyti – akys net blizga. Kiekvieną mielą darbo dieną eina į pratybas. O jei nereikia dirbti, tai pluša ir savaitgalį“, – G. Šlevinskytę gyrė lengvosios atletikos metimų rungčių specialistas V. Murašovas.

Atgimė vyrų krepšinio komanda

Po trejų metų pertraukos buvo suburtas „Šermukšnio“ komanda, sėkmingai kovojusi Klaipėdos krepšinio mėgėjų lygos čempionate. Užėmę debiutantams garbingą devintą vietą tarp 14 ekipų, šermukšniečiai tuo neapsiribojo, jie dar šauniai rungtyniavo Eurelijaus Žukausko taurės turnyre, kuriame užėmė trečiąją vietą ir iškovojo prizininkų taurę bei medalius.

„Būtent projektas buvo tuo gaiviu vėjo gūsiu, kuris sužadino kurtiesiems norą žaisti krepšinį, suteikė finansines galimybes nuomoti salę ir dalyvauti girdinčiųjų čempionate“, – pasidžiaugė kurčiųjų krepšininkų lyderis Kasparas Unte, neseniai gavęs Lietuvos pilietybę.

Tinklininkai varžovams rodo dantis

Atgimė Klaipėdoje ir tinklinis. Uostamiesčio vyrai 2023-iaisiais surengtame 1-ajame Lietuvos kurčiųjų vyrų tinklinio čempionate, tarp šešių komandų, iškovojo bronzos medalius. 

„Anksčiau būdavę paskutiniai, dabar „Šermukšnio“ tinklininkai yra rimti varžovai ir vilniečiams, ir kauniečiams. Buvo metų, kai net nesurinkdavome komandos. Reikia tikėtis, kad klaipėdiečiai išsaugos pomėgį tinkliniui ir jų gretos didės“, – vylėsi projekto vadovė K. Rimkienė.

„Šermukšnis“ – žinomas sporto klubas mieste

K. Rimkienė įsitikinusi, kad projektas įgyvendintas su kaupu – pastaruoju metu kurtieji sportą, aktyvų gyvenimo būdą laiko viena iš prasmingiausių laisvalaikio praleidimo formų.

„Labai svarbu, kad į sportą įtraukėme daug jaunimo. Sukruto ir vyresnieji, – pasidžiaugė projekto vadovė. – Kai kurie „Šermukšnio“ klubo nariai tapo Lietuvos kurčiųjų rinktinių nariais arba kandidatais į jas. Džiugina, jog mūsų jaunimas tampa lygiaverčiais varžovais girdintiesiems. Ne mažiau malonu, jog „Šermukšnis“ tampa gerai žinomu klubu Klaipėdoje tarp tų, kas susiję su sportu. Tai buvo šio projekto tikslas. Sieksime, kad ir ateityje mūsų žmonės reguliariai sportuotų, aktyviai judėtų.“

Projekto vadovė dėkinga rėmėjams – bendrovei „Be-Ge Baltic“, labdaros ir paramos fondui „Gerumo versmė“, bendrovėms „Baltic Printing House“, „Vikstona“, „Juridus“, „Šermukšnio“ klubo nariams ir kitiems fiziniams asmenims.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *