2024 27 liepos

„Sportuok su šeima“ projekto veiklos sudomino daug „Šermukšnio“ kurčiųjų narių

Žygio dviračiais ir pėsčiomis po Kuršių neriją metu, Klaipėdos „Šermukšnio“ kurčiųjų sporto klubo nariai dar labiau pažino šį nuostabų Lietuvos kampelį.

Išvyka vainikavo sporto renginių organizavimo projektą „Sportuok su šeima“ (SRF-SRO-2022-1-0204), kurį finansavo Sporto rėmimo fondas, o administravo Nacionalinė sporto agentūra.

Tai buvo paskutinis judėjimą ir aktyvų laisvalaikį skatinusio projekto dviejų dienų renginys. Iki tol už SRF lėšas „šermukšniai“ išmoko buriuoti, žaisti padelį ir dalyvavo nelengvame žygyje baidarėmis Ūlos upė.

Žygiui dviračiais klubo nariai rengėsi atsakingai, nes laukė nelengva ir ilga trasa, kurioje reikėjo būti garantuotam už save ir už savo transportą. Maršrutą sudarė ir kelionės lyderiu buvo garsusis dviratininkas, Londono olimpinių žaidynių dalyvis, pasaulio čempionato prizininkas Ramūnas Navardauskas.

Jaunesnieji dviračių žygio dalyviai, norėję papildomų iššūkių, akimirksniu jų sulaukdavo. R. Navardauskas pasiūlydavo jiems išbandymus vietovėse, kuriose dėl sunkumų ir kliūčių šypsenos beregint išgaruodavo.

Dviračiams suteikę progą pailsėti, „Šermukšnio“ nariai miklino kojas pėsčiųjų žygyje po įdomias Kuršių nerijos vietas – aplankė kormoranų koloniją, stadioną, Raganų kalną, Juodkrantės švyturį, pamarį.

Baigę žygį „šermukšniečiai“ dar turėjo jėgų šypsenoms, juokeliams, įspūdžių pasidalijimui.

Tačiau, kuri aktyvaus poilsio forma labiausiai patiko – nuomonės išsiskyrė. Vieniems neišdildomas akimirkas paliko buriavimas, kitiems – plaukimas baidarėmis, tretiems – padelio žaidimas. Neabejotinai dvigubas žygis dviračiais ir pėsčiomis dalyviams ilgam įsimins.

Projektas „Sportuok su šeima“ buvo pradėtas Elektrėnų mariose, „Poseidono“ buriavimo klube. Čia vyko buriavimo sporto stovykla, kurioje kurtieji turėjo galimybę ne tik teoriškai, bet ir praktiškai kinkyti vėją į bures.

Vieniems tai buvo pirmas kartas, o kai kuriems – maloni proga prisiminti įgūdžius, gautus Kuršių mariose ar Baltijos jūroje.

Kiekviena diena, prasidėdavusi nuo teorijos, mariose virsdavo į praktines buriavimo pamokas.

Vienas projekto tikslų buvo tai, kad sportininkai dalyvautų kartu su šeimos nariais. Tad veiklos Elektrėnuose turėjo ir dideli, ir maži.

„Laikas praleistas fantastiškai – buriuota su „Finn“, „Terra“, „Optimistų“ klasių jachtomis, papildomai pramogauta plaukiojant kateriu, irklentėmis, padangomis“, – buvo patenkinta stovyklos vadovė Kristina Rimkienė.

„Šermukšnio“ sporto klubo vėjo ir burių tramdytojai buvo pastebėti – Lietuvos žurnalas buriuotojams „Vėjo 3!“ įtraukė klaipėdiečius į „Metų buriuotojų“ apdovanojimų pretendentų būrelį. Kompetentinga komisija, kurią sudarė „Vėjo3“ atstovai, buriuotojai ir žurnalistai, nusprendę, kad uostamiesčio kurčiųjų „Metų iniciatyva“ yra labiausiai verta šios nominacijos titulo.

Visiškai kitokia buvo antroji projekto veikla – padelio pamokos ir varžybos.

Stoję ant tvirtų Vydmantų padelio ir teniso klubo grindų, „Šermukšnio“ sporto klubo nariai rankose laikė ne virves, o raketes.

Nors dauguma jų padelį išbandė pirmą kartą, tačiau prasidėjus turnyrui žaidė it patyrę meistrai.

Projekto vadovė K. Rimkienė viliasi, kad netolimoje ateityje bus surengtas Lietuvos kurčiųjų padelio čempionatas.

Vasarai prasidėjus klubo nariai buvo pakviesti į Dzūkiją, išbandyti sraunius Ūlos upės vandenis. Trečiajame projekto „Sportuok su šeima“ renginyje – baidarių žygyje ne vienam teko patirti, koks šaltas vanduo, gelbėtis ne tik pats, bet ir padėti draugams. Plaukimas baidarėmis buvo paįvairintas kitokiomis pramogomis – paplūdimio tinkliniu, maudynėmis Gailinto ežere, pirties ir kubilo malonumais.

Projekto vadovė  K. Rimkienė didele pergale laiko ir tai, kad naujos veiklos sudomino kurčiuosius, kurias jie dažniausiai ignoruodavo.

K. Rimkienė pasidžiaugė, jog įvairiose situacijose labai padėjo vertėjos į gestų kalbą – Virga Rimkuvienė ir Gabija Petrauskytė. Jų pastangomis pavykusi puiki komunikacija tarp specialistų ir kurčiųjų sportininkų buvo pagrindiniu faktoriumi, lėmusiu, kad projektas sėkmingai įgyvendintas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *