2024 20 balandžio

Ar dabar rastumėme tokių entuziastų, kokių buvo pokario laiku? (iš Klaipėdos sportininkų namų-muziejaus archyvo)

Jeigu dabar kas nors paklaustų ar būtų įmanoma surengti bet kurios Lietuvos gimnazijos buriavimo pirmenybes, atsakymas būtų aiškus: „ne“. O prieš beveik 70 metų, pasirodo, tai buvo įmanoma.

Atsivertę 1949 m. spalio 10 d. Klaipėdos apskrities laikraščio „Raudonasis švyturys“ („Tarybinė Klaipėda“ tada dar buvo leidžiama tik rusų kalba) numerį, paskaitysite tokį stebuklą: Klaipėdos I vidurinės mokyklos buriavimo sekcija surengė buriavimo regatą, kurioje dalyvavo 92 moksleiviai!

Negalima užmiršti, kokios tuo metu buvo aplinkybės ir sąlygos buriavimui. Pirmąją pokario vasarą Smiltynėje, dėl joje likusių minų ir kitokių karinės technikos liekanų, lankytis buvo uždrausta. Tačiau nutrūktgalviai berniūkščiai, kaip pasakojo buriavimo veteranas Osvaldas Kubiliūnas, vienokiu ar kitokiu būdu sugebėdavo persikelti per marias. Jie pirmieji ir aptiko vokiečių paliktas jachtas su kulkomis išvarpytais bortais ir nuniokotu takelažu. Šią žinią smalsuoliai paskleidė savo mokykloje, kuri šiuo metu vadinasi Vytauto Didžiojo gimnazija.

Iš prieškarinių buriuotojų Klaipėdoje buvo likęs tik gimnazijos mokytojas, poetas Salys Šemerys (tikroji pavardė Šmerauskas). Jo garsioji jūrinė jachta „Tegu“ per visą karą saugiai išbuvo angare Šventosios uoste, tačiau atėję „išvaduotojai“ bemat ją apiplėšė – nulupo dvi tonas sveriantį jachtos kylį, o padegus sandėlį, supleškino ten saugomus stiebus, takelažą bei visą vidaus įrangą.

Dėl laimingo atsitiktinumo tuo metu Klaipėdos 1-joje gimnazijoje ką tik buvo pradėjęs mokytojauti ir kitas buriavimo entuziastas Edvardas Ingaunis (nuotraukoje su žmona ir dukrele), prieš karą buriavęs vidaus vandenyse. Pro šių mokytojų ausis negalėjo praslysti jų auklėtinių pranešta žinia apie Smiltynėje rastas jachtų liekanas. Būtent šie mokytojai ir ėmėsi atgaivinti buriavimą Klaipėdoje. Rezultatas stulbinantis: per trumpą laiką sugebėta ne tik atstatyti reikiamą kiekį jachtų, bet ir išugdyti visą būrį gabių buriuotojų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *