2024 23 balandžio

Iš miesto istorijos: pirmasis pokario Klaipėdos sporto vadas Ch. Duškesas (iš Klaipėdos sportininkų namų–muziejaus archyvo)

Pirmuoju pokario metų uostamiesčio sporto komiteto pirmininku buvo Chaimas Duškesas (1920–2004).

Jis pajūryje ilgai neužsibuvo, pirmininkavo 1945 metais. Apie šio vadovo veiklą organizuojant sportą Klaipėdoje duomenų rasti nepavyko.

Tačiau Ch. Duškesas buvo puikus sportininkas. Apie tai žinojo visa Lietuva.

Prieš antrąjį pasaulinį karą, gyvendamas Kaune, buvo tapęs Lietuvos stalo teniso čempionu.

Dalyvavo 1935, 1938 ir 1939 m. pasaulio stalo teniso pirmenybėse. 1939 m. pasaulio čempionate Kaire (Egiptas). Lietuvos rinktinė, kurioje žaidė Vilius Variakojis, Vladas Dzindziliauskas, Eugenijus Nikolskis ir Ch. Duškesas, užėmė ketvirtąją vietą. Šis rezultatas iki šiol nėra nei pagerintas, nei pakartotas.

Ch. Duškesas tose pirmenybėse laimėjo asmeninį paguodos turnyrą ir iškovoja mažąjį aukso medalį.

1937 ir 1938 m. Lietuvos pirmenybėse jis užėmė antrąją vietą, o 1939 m. tapo Lietuvos čempionu.

Kaip kaunietis atsirado Klaipėdoje? Antrojo pasaulinio karo metu  Ch. Duškesas buvo 16-osios lietuviškos divizijos 249-ajame šaulių pulke.

Karui baigiantis, jo pulkas atkeliavo iki Klaipėdos. Nemaža dalis karių buvo demobilizuojami. Kai kurie iš jų, tarp jų ir C. Duškesas, pasiliko Klaipėdoje.

Sovietų sąjungos didvyris, pulkininkas Volfas Vilenskis 1986 m. Izraelyje rusų kalba išleistuose atsiminimuose paminėjo vieną įdomų karo epizodą susijusį su C. Duškesu. Knygoje pasakojama apie bataliono, kuriame tarnavo Ch. Duškesas, bandymą Baltarusijos miške, ežeringoje vietovėje, atakuoti vokiečių lauko armijos štabą apeinant jį iš užnugario: „…Šį kartą vokiečiai pasirinko kitą taktiką. Jei pirmąsyk jie leido mūsų batalionui laimingai atsitraukti, tai šįsyk palaukė, kol batalionas nužygiuos tolyn į mišką, ir apsupo glaudžiu žiedu. Žmonės pasidavė. Pirmiausia liepė išeiti iš rikiuotės vadams, politiniams darbuotojams ir, aišku, žydams. Visų akyse vokiečiai juos sušaudė. Tai darė neskubėdami, todėl nepastebėjo, kaip iš rikiuotės pabėgo kaunietis vaikinas žydas Chaimas Duškesas. Jis, sumojęs, kad neturi ką prarasti, nuskuodė ežero link. Vokiečiai puolė iš paskos. Nesuskubo, nes tas jau buvo po vandeniu. Puikus sportininkas, Lietuvos stalo teniso čempionas, taip pat geras plaukikas, sugebėjo vokiečių kulkoms zvimbiant, perplaukti ežerą…“.

Dar karui nepasibaigus į Klaipėdą gyventi grįžęs Petras Lapė pasakojo, kad apie šį epizodą kalbėjęs su pačiu Chaimu. Jis pasakojęs, kad egzekucijos metu vienas jaunas kareivėlis, ištiktas panikos priepuolio, kibo vienam iš šaudytojų į atlapus ir, aišku, iš karto buvo nušautas. Kilo nedidelis sąmyšis, kurio metu pavyko pasprukti.

1946 m. Ch. Duškesas išvyko į Maskvą, čia toliau sportavo. 1951–1953 m. Sovietų sąjungos pirmenybėse laimėjo sidabro medalius, 1951 m. dvejeto varžybose su A. Akopianu tapo Sovietų sąjungos čempionu.

Maskvoje baigė trenerių mokyklą, įgijo krepšinio trenerio specialybę. Dirbo stalo teniso treneriu Maskvos Michailo Lomonosovo universitete, Mokslų akademijoje. Jo auklėtiniai laimėjo Sovietų sąjungos ir Europos pirmenybių medalių.

1996 m. išvyko gyventi į JAV. Mirė 2004 m.

Paruošė Algirdas Plungė

Šaltiniai: XX a. Lietuvos žydų enciklopedinis žinynas, Vilnius, 2007/ P.Lapės pasakojimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *