2024 25 balandžio

Klaipėdiečiams – kurčiųjų vasaros žaidynių sidabras

Brazilijoje vykusiose pasaulio kurčiųjų vasaros žaidynėse, prilygstančiose girdinčiųjų olimpinėms žaidynėms, vicečempionais tapo badmintonininkai Ignas Reznikas ir Kazimieras Dauskurtas. Klaipėdiečiai sidabro medalius iškovojo vyrų dvejetų grupėje.

Vyrų dvejetų grupė

I. Reznikas ir K. Dauskurtas dvejetų turnyrą pradėjo lengva pergale – 21:8, 21:4 įveikė kanadiečius Hai Diecą ir Nasirą Uddiną. Vėliau B grupėje jie sukryžiavo raketes su Indijos atstovais Rohitu Bhakeru ir Maheshu Maheshu. Šįkart lietuviams, kad pasiektų teigiamą rezultatą, teko labiau pavargti – 21:14, 21:17.

Burtai lėmė, kad B grupės nugalėtojai (lietuviai) iš karto pateko į ketvirtfinalį. Šiame etape I. Reznikas ir K. Dauskurtas susitiko su japonais Yuya Ito, Yasuhiro Nagaishi.

Pirmą setą laimėjo japonai – 21:12, antrą tokiu pat rezultatu – mūsų badmintonininkai. Laimė, trečiajame sete Fortūna buvo lietuvių pusėje, laimėjusių po atkaklaus mūšio 21:18.

Prieš kitą dieną turėjusį vykti pusfinalio mačą, žaidynes apskriejo žinia, kad dėl susirgimo kovidu iš žaidynių pasitraukė japonai. Būtent su šios šalies atstovais lietuviai turėjo kautis dėl bilieto į finalą. Tad I. Reznikas ir K. Dauskurtas netikėtai lengvai peržengė pusfinalio slenkstį. Mūšyje dėl aukso lietuvių laukė stipriausi žaidynių vyrai iš Pietų Korėjos, žaidę tarp savęs vyrų vienetų finale – Myeongsoo Seo ir J. Woo. Lietuviai sugebėjo įveikti azijiečius pirmajame sete – 21:17. Arti auksinės pergalės Ignas su Kazimieru buvo antrajame sete. Tačiau esant rezultatui 21:21, pergalę iškovojo Pietų Korėjos badmintonininkai – 23:21. Lemiamas setas vyko permainingai, tačiau ir vėl šaltesnius nervus turėjo M. Seo ir J. Woo, laimėję setą 21:18.

Vyrų vienetų grupė

Šauniai klaipėdiečiai kovojo ir vyrų vienetų varžybose – I. Reznikas pateko į geriausiųjų ketvertuką, K. Dauskurtas – į 16-tuką.

Vyrai buvo suskirstyti po 3 ar 4 į 14 grupių.

I. Reznikas savo grupėje įveikė turką Furkaną Buyukgoze – 21:17, 22:24, 21:13 ir kazachstanietį Darchaną Urazalijevą – 21:7, 21:8, tačiau 14:21, 13:21 pralaimėjo M. Seo iš Pietų Korėjos. Nepaisant pastarosios baigties, klaipėdietis pateko į aštuntfinalį, kuriame kovojo su japonu Yuya Ito. Buvo nelengva, tačiau I. Reznikas įveikė varžovą 23:21, 21:14.

Ketvirtfinalyje Donato Narvilo auklėtinis susirėmė su Pietų Korėjos badmintonininku – Kyungduku Shinu. Iš pradžių laimėjo azijietis – 21:16, po to tokiu pat rezultatu triumfavo lietuvis. O štai trečiąjį setą treneris galėjo žiūrėti ramiai. I. Rezniko persvara buvo akivaizdi – 21:10.

Pusfinalyje lietuvis susitiko su dar vienu Pietų Korėjos žaidėju – Jisoo Woo. Klaipėdietis pirmą setą puikiai kovojo su būsimu čempionu, tačiau atėjus lemiamiems momentams ėmė klysti. Pirmą setą pralaimėjęs 19:21, kitame sete I. Reznikas nebuvo toks pavojingas – 12:21.

Buvo tikimąsi, kad varžybose dėl 3-iosios vietos jis sugebės įveikti komandos draugo K. Dauskurto skriaudėją aštuntfinalyje – Indijos badmintonininką Abhinavą Sharmą. Tačiau indas buvo kietas riešutas. Ir A. Sharma gana lengvai nugalėjo į I. Rezniką – 21:16, 21:6.

K. Dauskurtas savo grupėje iš pradžių pralaimėjęs korėjiečiui J. Woo 15:21, 10:21, po to lengvai – 21:5, 21:7 įveikė kanadietį N. Uddiną iš Kanados.

Ši pergalė K. Dauskurtą išvedė į šešioliktfinalį. Šiame etape lietuvis susirėmė su bulgaru Liudmilu Getovu ir lyg treniruotėje lengvai nugalėjo jį – 21:9, 21:5. Aštuntfinalyje baigėsi dabar Vilniuje įsikūrusio klaipėdiečio kelias. Jį šiame etape 21:10, 21:17 nugalėjo minėtasis indas A. Sharma.

Mišrių dvejetų grupė

Šiame turnyre Lietuvai atstovavo dvi poros: I. Reznikas su E. Unte ir K. Dauskurtas su V. Žymante.

I. Rezniko ir E. Unte žygis buvo trumpas. Jie pirmojoje akistatoje po trijų setų nusileido ukrainiečiams Petrui Takalui ir Sofijai Černomorovai – 18:21, 21:16, 14:21, antrojoje, taip pat po trijų setų, Indijos dvejetui – Hritikui Anandui ir Aadityai Yadav – 14:21, 21:17, 16:21. Į tolesnį etapą klaipėdiečiai nepateko

K. Dauskurtas su V. Žymante pirmosiose rungtynėse įveikė turkus  Dogukaną Yilmazą ir Hale Nur Kucuksevgilį – 21:9, 21:18, tačiau antrosiose buvo priversti kapituliuoti. Taipėjaus komandos nariai Chung-I Chenas ir Jung-Yu Fan buvo stipresni – 21:16, 21:17.

K. Dauskurtas ir Vaiva Žymantė aštuntfinalyje susirėmė su Japonijos duetu – Yuya Ito ir Mai Yakabe. Pirmą setą laimėjo varžovai 21:13, antrą – tokiu pat rezultatu lietuviai. Lemiamas setas buvo labai atkaklus, pasibaigęs minimalia japonu persvara – 21:19. Klaipėdiečio ir vilnietės tandemui ties šia vieta kelias į olimpą baigėsi.

Moterų vienetų grupė

Dėl žaidynių titulų kovą pradėjo trys lietuvės, tarp jų – dvi klaipėdietės: Emilija Unte ir Marija Rimkutė.

E. Unte į vieną grupę pateko su S. Černomorova (Ukraina) ir Manami Nagahara (Japonija). Pralaimėjusi abu susitikimus: 4:21, 9:21 – S. Černomorovai ir 6:21, 8:21 – M. Nagaharai, ji nepateko į kitą etapą.

14-metė M. Rimkutė iš pradžių 14:21, 15:21 pralaimėjo ukrainietei Bohdanai Hubanovai, kitą dieną japonei Ayaka Yakabe  – 12:21, 5:21. Perspektyvios klaipėdietės kelias taip pat baigėsi grupėje.

Moterų dvejetų grupė

Šiose varžybose šalies garbę ginti patikėta E. Untei ir vilnietei Vaivai Žymantei, dvejus metus gyvenusiai Klaipėdoje, ir čia kėlusiai meistriškumą.

Jos pirmoje akistatoje lengvai – 21:5, 21:2 nugalėjo braziles Amandą Ferreirą Sanches ir Cynthią Quirino Silvą, o antroje kovoje pralaimėjo japonėms M. Nagaharai ir Chihiro Numakurai – 8:21, 11:21. Tačiau ši nesėkmė neturėjo svarbos mūsų porai – ji pateko į tolesnį etapą, kur laukė ukrainietės S. Černomorova ir B. Hubanova. Varžovės eliminavo lietuves iš tolesnės kovos – 21:9, 21:16.

Komandų turnyras

Lietuviams burtai buvo negailestingi, į vieną grupę suvedę su Pietų Korėjos ir Malaizijos plunksnuotojo kamuoliuko meistrais.

Pasak D. Narvilo, lietuviai pateko į labai pajėgią grupę, iš kurios išsikapstyti bus labai sunku.

„Pietų Korėją nugalėti vilčių maža, didesnė tikimybė palaužti Malaizijos ekipą“, – prognozavo specialistas.

Ir jis buvo teisus. Pietų Korėjai pralaimėta „sausai“ – 0:5. Vyrų vienetų akistatoje kovojo Ignas Reznikas, moterų – Marija Rimkutė, vyrų dvejetų – I. Reznikas ir K. Dauskurtas, moterų dvejetų – V. Žymantė ir E. Unte, mišrių dvejetų – V. Žymantė ir K. Dauskurtas.

Daug linksmesni lietuviai buvo po mūšio su Malaizijos atstovais, kuriuos pavyko nugalėti 3:2.

Pirmieji tašką pelnė K. Dauskurtas ir V.Žymantė, persvarą sutvirtino I. Reznikas – 2:0

V. Žymantės nesėkmė suteikė vilties varžovams. Tačiau I. Reznikas ir K. Dauskurtas tėkštelėjo pergalingą tašką. Lietuviai, laimėję 3:2, pateko į aštuonių pajėgiausių rinktinių būrį.

Ketvirtfinalyje mūsų rinktinė susitiko su Taivano rinktine.

Pirmieji žaidę K. Dauskurtas ir V. Žymantė pralaimėjo savo susitikimą – 0:1.

I. Reznikas individualiomis pastangomis išlygino rezultatą – 1:1. Trečiosiose rungtynėse suklupo V. Žymantė.

Lietuviai rankų nenuleido. I. Reznikas ir K. Dauskurtas vyrų dvejetų mače pranoko savo varžovus ir išlygino rezultatą – 2:2.

Kas pateks į pusfinalį, atsakė moterų dvejetai. Mūsų šaliai atstovavusios klaipėdietės M. Rimkutė ir E. Unte garbingai kovojo, tačiau Taivano rinktinės narės buvo pranašesnės.

Lietuvos komanda pasidalijo garbingomis 5–8 vietomis.

Trenerio džiaugsmas

„Ką atliko lietuviai žaidynėse – kosmosas, – taip savo auklėtinių pasirodymą įvertino treneris D.Narvilas. – Jei mūsų žaidėjai patenka į šalių – Japonija, Pietų Korėja, Tailandas, Malaizija, kuriuose kūdikiai jau gimsta su raketėmis rankose, būrį – tai daug ką pasako. Lūkesčiai ir planai viršyti su kaupu. Tylus, paslėptas tikslas buvo vienas: vyrų dvejetų turnyre patekti į ketvertuką. Ir tiek. Nėra žodžiu apibudinti I. Rezniko pergalių prieš pirmą žaidynių raketę – japoną Yuya Ito. Jei nebūtų perdegęs kovoje su indu dėl trečiosios vietos, tai būtų grįžęs į Klaipėdą su dviem medaliais.“

Kurčiųjų vasaros žaidynės – didžiausias, gigantiškiausias keturių (dėl pandemijos šįkart – penkių) metų žmonių su klausos trūkumais sporto renginys, kuriame labai sėkmingai pasirodė Lietuvos sportininkai, iškovoję 2 aukso, 5 sidabro ir 3 bronzos medalius.

Išskyrus vienintelę V. Žymantę (ir ji dvejus metus treniravosi uostamiestyje), visą Lietuvos kurčiųjų badmintonininkų rinktinę sudarė klaipėdiečiai: treneris D. Narvilas, žaidėjai M. Rimkutė, E. Unte, I. Reznikas, K. Dauskurtas, vertėja į gestų kalbą – Kristina Rimkienė, kineziterapeutė Aistė Daugėlaitė.

LKSK (Augusto Četkausko) nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *