2024 18 balandžio

Klaipėdietis G. Simutis – pasaulio Spartos bėgimo su kliūtimis čempionas

Jei „Spartan Trifecta 2022“ varžybos Spartoje (Graikija) būtų vykusios tais laikais, kai klestėjo ši karinga valstybė, klaipėdietis Gediminas Simutis būtų priimtas į pirmąsias narsiųjų spartiečių gretas.

Šiomis dienomis Graikijoje vykusiame pasaulio kliūtinio bėgimo trikovės čempionate lietuvis, kilęs nuo pamario, iškovojo kiečiausio dalyvio titulą tarp 35-39 metų vyrų.

Pirmą dieną, tarsi apšilimui, dalyvių laukė sprinto rungtis – 5 km distancija su 20 kliūčių etapų.

Trasoje teko ropštis per aukštai iškeltą rąstą, šliaužti po spygliuota viela, bėgti upe, nešti vandenyje 45 kg akmenį, alyvuogių lauke ratu nešti kibirą, prikrautą akmenų, bėgti miesto gatvėmis su smėlio maišu, sviesti ietį bei atlikti dar kitokias užduotis.

G. Simutis buvo greičiausias savo grupėje, finišą pasiekęs per 40 min. 39 sek. Antras buvo prancūzas Mathieu Salaunas – 41:17, trečias – vokietis Nilsas Boehme – 41:59.

„Buvau nusprendęs nesiveržti į priekį, laikytis pirmajame penketuke, – taktikos niuansais pasidalijo G. Simutis. – Nuo starto linijos į priekį šoko gal dešimt varžovų. Vėliau jie, neapskaičiavę jėgų, lėtino tempą.“

G. Simučiui teko kiek pasijaudinti, mat organizatoriai neskubėjo skelbti nugalėtojo. Lietuviui ramybės nedavė mintis, gal už kurią nors užduotį jį diskvalifikavo. Tačiau nerimavo be reikalo, tiesiog teisėjų brigada dirbo lėčiau nei bėgo dalyviai.

Antrą dieną laukė dvigubai ilgesnė distancija – 10 km ir 25 kliūčių ruožai. Vykstant į varžybas jau daugelis į lietuvį žiūrėjo pagarbiai, prašė nusifotografuoti. Užduotis daugmaž tos pačios ir dar penkios naujos. Būtent nežinomybė, kokios jos, nedavė kiek ramybės klaipėdiečiui. Įdomiausia tai, kad G. Simutis dėl pirmosios vietos konkuravo su šveicaru Svenu Lusčiu, abu nežinodami ar jie yra toje pačioje grupėje. S. Lustis buvo greitesnis 30 sekundžių. Kai finišo juostą kirto lietuvis, abu kone sinchroniškai paklausė: „Kokioje amžiaus grupėje esi?“. Pasirodo, šveicaras  nugalėjo tarp dalyvių iki 34 metų. Vaikinas nuo Kintų savo grupėje tiesiog šventė akivaizdžią pergalę. Sugaišęs distancijoje 1 val. 3 min. 56 sek., G. Simutis artimiausią persekiotoją – vokietį N. Boehmę daugiau nei 3 min., o trečią vietą užėmusį prancūzą M. Salauną – beveik 5 min.

Tiesa, ir šįkart klaipėdietis negalėjo džiaugtis, nes jo pagrindiniai varžovai bėgo kitame dalyvių sraute, kuriame ir jis turėjo būti. Laimė mūsų sportininkas išsaugojo laikrodį, kuriame buvo užfiksuotas laikas, o ir ne su savo amžiaus dalyviais bėgo dėl organizatorių kaltės.

Prieš trečiąją dieną vėl buvo lengvas stresas, nes orų prognozės pranašavo audrą. Galingo vėjo išvengta, tačiau lietaus – ne. Laimė, prieš tai pylęs kaip iš kibiro, prasidėjus trečiajai rungčiai – aprimo. O dalyvių laukė net 25 kilometrai po kalnus ir ilgas užduočių sąrašas.

Šįkart narsuolių strimagalviais puolusių į priekį nebuvo. Nuo kalnų bėgęs vanduo takus pavertė tešliniais upeliais. Iš pradžių nesiveržęs, varžovus iš užu nugarų stebėjęs G. Simutis vėliau įjungė aukštesnę pavarą ir dingo iš minios. Nors artėjant finišui lietuvis už klaidas per užduotis (nuovargio pasekmės) gavo baudų – dukart po 30 „burpių“, tačiau net ir užtrukęs nesulaukė konkurentų. Klaipėdietis distancijoje sugaišo 2 val. 33 min. 20 sek. Antrą vietą užėmęs N. Boehmė nuo lietuvio atsiliko daugiau nei 6 min. Šioje rungtyje į trečią vietą pakilo kitas prancūzas Thomas Ramosas – 2.43:43.

„Iki apdovanojimų laikas nuo laiko tikrinau rezultatus, ar niekas nepasikeitė. Maža ko. Laimė, jokių pokyčių, aš – čempionas. Ant podiumo lipau du kartus. Pirmą sykį už pergalę trečiajame etape, antrą – už absoliučią pergalę! Tūkstantinė minia pradėjo šaukti: Si-mu-tis, Si-mu-tis! Tada kažkas metė rožių krūvą, net įsibrėžiau dygliu. Pagautas euforijos šokau į žmones, geras kelias minutes nešiojo ant rankų, o aš iškėlęs laikiau tą gražų laimėtą trikampį prizą“, – įspūdžiais dalijosi Spartos čempionas iš Lietuvos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *